Надявам се всички онези неща, които чувахме по време на

...
Надявам се всички онези неща, които чувахме по време на
Коментари Харесай

Мицотакис: И аз не бях съгласен с договора от Преспа заради македонски език и македонска нация, но сме длъжни да го спазваме

Надявам се всички тези неща, които чувахме по време на предизборната акция, в този момент няма да бъдат и публична позиция на новото държавно управление на Северна Македония. Ако това стане ще имаме проблем.

Това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в изявление за локалната телевизия Алфа.

Мицотакис призна, че следи със угриженост изказванията на управлението на ВМРО-ДПМНЕ, само че в това време чака с огромен интерес формалната позиция на новия министър председател и по какъв метод той ще употребява името на страната си.

Гръцкият министър председател напомни, че и той когато е бил в съпротива не е приемал Договора от Преспа, само че в този момент е задължен да го съблюдава като част от държавните отговорности. Според него " същото нещо ще би трябвало да направи и новото държавно управление в Скопие ".

" Искам да бъда пределно явен. Аз персонално не се съгласявах с Преспанския контракт и по-специално с определенията " македонски език " и македонска нация ". Но го одобрих, като последователност в страната и признах, макар моето противоречие с този контракт, че би трябвало да го съблюдавам. Същите претенции сега са годни и за новото управление на Северна Македония. Нека да бъдем търпеливи. Надявам се всички тези неща, които чувахме по време на предизборната акция в този момент няма да бъдат и публична позиция на новото държавно управление на Северна Македония. Ако това стане ще имаме проблем ", сподели още Мицотакис.

Припомняме, че Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР