Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано

...
Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано
Коментари Харесай

Полярно сияние над България: Защо небето се обагри във вишнево-виолетови краски?

Необичайно полярно зарево, дължащо се на слънчево изригване, беше следено в България през миналата нощ. Кристиян Петков е съумял да снима обагреното във вишнево-лилаво небе над село Житен, Софийска област.

 

Необичайно мощната слънчева стихия, която доближи Земята в петък вечерта, провокира северно зарево също по този начин във Англия и някои региони на Съединени американски щати през почивните дни.

Центърът за прогнозиране на галактическото време към Национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединени американски щати издаде рядко предизвестие за тежка геомагнитна стихия, съпроводена от извънредно зарево в нощното небе над Алабама и Северна Каролина.

Според специалистите резултатът от слънчевото изригване ще отшумява постепенно, само че хората ще могат да се любуват на необикновените небесни феномени през идващите няколко дни. Те обаче прецизират, че това няма да са „ трагични цветни пердета “, които нормално се свързват със северното зарево, а по-скоро в небето ще има „ пръски от зеленикави нюанси “.

NOAA предизвести също по този начин операторите на електроцентрали и галактически кораби, намиращи се в орбита, да вземат защитни ограничения, както и Федералната организация за ръководство на изключителни обстановки.

„ Повечето хора тук на Земя няма потребност да вършат каквото и да било “, изясни пред организация Асошиейтед прес Роб Стийнбърг, академик от Центъра за прогнозиране на галактическото време към NOAA.

Според него галактическото събитие е нещо като подарък за тези, които обичат да следят небето вечер. Роб Стийнбърг и сътрудниците му изясняват също по този начин, че могат да се създадат прелестни фотоси на полярните сияния, тъй като фотообективите улавят по-добре светлината от човешкото око.

„ Да се вършат фотоси на небето е едно от дребните удоволствия за хората, които обичат да следят звездното небе “, разяснява и Майк Бетуи, действен началник в Центъра за прогнозиране на галактическото време към NOAA.

Експертите напомнят също по този начин, че най-интензивната слънчева стихия в историята на Съединени американски щати, е записана през 1859 година Тогава на невероятни полярни сияния са се радвали живеещите в Централна Америка и тези на Хавай.

„ Не чакаме това чак такива сияния, само че може да се приближи до нещо такова “, безапелационен е Шон Дал, галактически синоптик в Центъра за прогнозиране на галактическото време към NOAA.

Възможните опасности

Наред с небесния театър, който дават геомагнитните стихии, са вероятни някои опасности за високоволтовите електрически мрежи. Сателитите също могат да бъдат наранени, което от своя страна може да наруши навигационните и информационните услуги на Земята.

Една сходна рискова геомагнитна стихия през 2003 година да вземем за пример спря електрозахранването в Швеция и повреди силови трансформатори в Южна Африка, напомня Си Ен Ен.

Дори когато бурята завърши, сигналите сред GPS спътниците и наземните приемници могат да бъдат изгубени за малко, предизвестяват специалистите от NOAA.

Слънцето провокира мощни геомагнитни стихии, които започнаха още в сряда. Това докара до минимум седем изблика на плазма, оповестява и организация Ройтерс.

Изригванията наподобява са свързани със слънчево леке, което е 16 пъти по-голямо от диаметъра на Земята. Всичко това е част от слънчевата интензивност, която се ускорява, до момента в който слънцето наближава пика на своя 11-годишен цикъл.

Междувременно от НАСА оповестиха, че бурята не съставлява сериозна опасност за седемте астронавти на борда на Международната галактическа станция. Най-голямото безпокойствие са нарасналите равнища на радиация и екипажът може да се реалокира в по-добре предпазена част от станцията, в случай че е належащо, считат обаче специалистите.

Повишената радиация също по този начин може да заплаши някои от научните спътници на НАСА. „ Изключително сензитивните принадлежности ще бъдат изключени, в случай че е належащо, с цел да се избегнат вреди “, изяснява Анти Пулкинен, шеф на отдела за хелиофизика в НАСА.

Няколко фокусирани върху слънцето галактически кораба следят геомагнитните стихии. „ Точно това са нещата, които желаеме да следим и учим “, означи още Пулкинен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР