През по-голямата част от последните две години световната цена на

...
През по-голямата част от последните две години световната цена на
Коментари Харесай

Ще отприщи ли медта нов „суперцикъл“ на суровините?

През по-голямата част от последните две години международната цена на медта беше в застой, като едвам се колебаеше към равнището от 8 500 $ за звук. Тя беше значително пренебрегната от търговците на първични материали, споделя DW. От април тази година обаче металът още веднъж е във фокуса на вложителите, откакто скочи до нов 2-годишен връх от 10 110 $ на Лондонската железна борса (LME) на 30 април.

„ Индексните фондове, борсово търгуваните фондове и така нататък притеглят пари на дребно в метали. Купуването, основано на подтик, ги дърпа нагоре, а съпротивата при продажба остава ниска “, сподели Сандип Дага, шеф в компанията за разбор на метали Metal Intelligence Centre, пред организация Reuters. В същото време той предизвести, че металът е „ изпълнен с дух на неспокойствие, който го отдалечава от действителността “.

Настоящата действителност в действителност е, че световният напредък отслабва, което значи, че цените на медта в действителност би трябвало да бъдат подложени на напън заради спадащото търсене - корелация, която е била годна през цялата история. Но за какво наподобява, че този път е друго? И за какво някои специалисти даже приказват за началото на нов така наречен стоков суперцикъл, воден от медта?

Стоковият суперцикъл се отнася до нескончаем интервал на повишаване на цените на стоките в разнообразни браншове, движен от резистентен напредък на търсенето, ограничавания в предлагането и по-широки стопански фактори.

Последният стоков суперцикъл — в това число на желязна руда, селскостопански артикули и минерали — стартира към началото на 2000 година и продължи до към 2014-2015 година Той беше подхранван от бързата индустриализация и урбанизация в нововъзникващи стопански системи като Китай.
Мед - главният метал на електрифицирането
В момента свежият възторг на вложителите към медта се дължи на основната ѝ роля в световните старания за прекосяване от изкопаеми горива към енергийни системи, основани на възобновими източници. Йоахим Берлебах, създател и основен изпълнителен шеф на Earth Resource Investments в Цюрих, споделя, че металът е незаместим за електрификация „ заради неговите физически свойства, изключително неговата електрическа проводимост “.

Ако в действителност желаеме да се отдалечим от изкопаемите горива, ще имаме потребност от почти същото количество мед през идващите три десетилетия, както през цялата предходна история на човечеството “, сподели той за DW.

Майкъл Уидмър, стоков пълководец в Bank of America (BofA), също счита, че световните старания за декарбонизация сега водят до покачването на цените на медта. „ Медта се употребява в съвсем всяка промишленост и затова се смята за стопански индикатор “, сподели той неотдавна пред немския бизнес ежедневник Handelsblatt.
Недостиг на доставки, породен от спад в изследването
И Берлебах, и Уидмър са съгласни, че неотдавнашният скок в цените на медта е главно резултат от възходящото търсене на фона на стагниращи или даже намаляващи доставки след края на суперцикъла преди към десетилетие.

Поради неналичието на вложения в нови мини... няма задоволително медни мини “, сподели Берлебах.

Уидмър пресмята, че вложенията в нови мини би трябвало да доближат „ най-малко 127 милиарда $ годишно “, с цел да се поддържа годишното търсене на мед до 2050 година, съгласно оценката на Международната организация по енергетика (IEA).

Но предходната година бяха вложени единствено 104 милиарда $ “, добави той.

Експертът на BofA не вижда бързо решение на изоставащото предложение на мед, защото построяването на нови мини „ постоянно среща опозиция “ заради тяхната екологична тежест. В изявлението за Handelsblatt той показва като образец скорошното затваряне на най-голямата медна мина в Панама, ръководена от канадската минна компания First Quantum.

„ Първоначално имаше единствено спор сред държавното управление и First Quantum, след което избухнаха митинги измежду локалното население. В последна сметка държавното управление затвори мината и сподели, че тя няма да се върне на пазара. “

Берлебах също по този начин има вяра, че производството на мед не може да се усили бързо, „ тъй като лишава до 15 години от първия сондаж до производството “, добавяйки, че постоянно „ намаляващите равнища на руда значат, че новите мини също би трябвало да бъдат проектирани по-големи “.
Скъпата мед е тук, с цел да остане
Дните на производството на мед в Германия от дълго време са отминали, макар че някои залежи към момента съществуват в някои райони, където металът е бил придобит преди няколко века.

Берлебах счита, че вътрешните изследвания и рандеман са „ относително непродуктивни и единствено теоретично вероятни “. Експлоатацията на огромни мини в Германия като цяло би включвала „ дълги бюрократични процеси “, заради което страната ще продължи да зависи от „ запасите в Южна Америка и Конго “.

Той също по този начин не вижда метали, различни на медта, като да вземем за пример алуминия. По думите му той не може да се употребява нито за стационарни телефони, нито за бобини във вятърни турбини или електрически коли.

Алуминият има единствено към 65% от проводимостта на медта - кабелите ще станат прекомерно дебели. “

Поради това анализаторът на BofA Майкъл Уидмър счита, че цените на медта ще останат високи. „ Разбира се, може да има краткосрочни корекции, само че в дълготраен проект виждам цените да се повишават. “ Уидмър сподели пред Handelsblatt, че металът може даже да преживее „ това, което евентуално ще бъде дългогодишен суперцикъл “.

В световния лов на мед норвежкото държавно управление в този момент даже желае да добива минерали от морското дъно край крайбрежията му. Миналата година рапортува за „ обилни количества минерални запаси “ в норвежките води, в това число залежи на цинк, кобалт и мед.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР