Светът е изправен пред недостиг на полезни изкопаеми, необходими за

...
Светът е изправен пред недостиг на полезни изкопаеми, необходими за
Коментари Харесай

Светът иска солари и електромобили, но не му достига ценен ресурс

Светът е изправен пред дефицит на потребни изкопаеми, нужни за производството на електрически автомобили, вятърни турбини, слънчеви панели и други технологии за чиста сила, които са от значително значение за преустановяване на зависимостта от изкопаеми горива.

Базираната в Париж Международна организация по енергетика съобщи в отчет, оповестен в петък, че внезапното намаляване на цените на лития, кобалта, никела и графита през предходната година е „ добра вест за потребителите “, само че обезкуражава вложенията в добива на тези значими минерали.

До 2035 година светът е на път да задоволи единствено 70% от международното търсене на мед и 50% от търсенето на литий, добавя организацията.

Апетитът на света за технологии като слънчеви панели, електрически коли и акумулатори пораства бързо - само че не можем да го задоволим без надеждни и разширяващи се доставки на сериозни минерали “, съобщи в изказване Фатих Бирол, изпълнителен шеф на МАЕ.

Инвестициите в добива на сериозни минерали са нарастнали с 10% през предходната година - ритъм, който съгласно организацията е „ здравословен, само че по-бавен от този през 2022 година “.

МАЕ предвижда, че вложителите ще би трябвало да вложат 800 милиарда $ в минни планове от в този момент до 2040 година, с цел да имат късмет да лимитират повишението на световните температури до 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

МАЕ отбелязва, че цените на някои значими минерали са се върнали към ниските си равнища отпреди пандемията, като тези, нужни за производството на акумулатори, са спаднали изключително внезапно.

Поевтиняването е породено от „ мощното нарастване “ на предлагането, което изпреварва растежа на търсенето през последните две години, съобщи МАЕ. Въпреки това „ днешният пазар с положително предложение може да не е старателен ориентир за бъдещето, защото търсенето на значими минерали продължава да се усилва “, прибавят още от там.

Търсенето на графит да вземем за пример се чака да се усили четирикратно до 2040 година по отношение на настоящето равнище, в случай че светът предприеме ограничения за отбягване на стопляне над 1.5 градуса.

Цената на лития се срина със 75% през 2023 година, до момента в който цените на кобалта, никела и графита спаднаха с сред 30 и 45%. Според МАЕ тези спадове са помогнали за понижаване на цената на батериите с 14%.
Рискове, свързани с концентрацията
Концентрацията на производството на сериозни минерали в дребен брой страни усилва риска от дефицит, предизвести организацията.

Тя чака, че в интервала до 2030 година 75% от растежа на доставките на литий, никел, кобалт и редкоземни детайли ще пристигна единствено от няколко страни. За типовете графит, употребявани в батериите, съвсем 95% от растежа на доставките евентуално ще пристигна от Китай, предвижда МАЕ.

„ Тези високи нива на централизация на доставките съставляват риск за скоростта на енергийните преходи, защото вършат веригите и маршрутите за доставки по-уязвими към разстройства, без значение дали са провокирани от рискови метеорологични условия, търговски разногласия или геополитика “, съобщи организацията.

Високата пазарна централизация значи, че съществува риск от забележителен дефицит на доставки, в случай че по някаква причина доставките от най-голямата страна производител бъдат прекратени. “

Учените смятат стоплянето от 1.5 градуса за предел, оттатък който рисковите горещини, наводненията, сушите, горските пожари и дефицитът на храна и вода биха имали пагубни последствия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР