Когато американски държавни служители решават да окажат натиск върху Европа

...
Когато американски държавни служители решават да окажат натиск върху Европа
Коментари Харесай

Как се променя индустриалната карта на Европа?

Когато американски държавни чиновници вземат решение да окажат напън върху Европа да направи повече, с цел да спре софтуерния прогрес на Китай, те не се обаждат в централата на Европейски Съюз в Брюксел. Вместо това отпътуват до Нидерландия, където се намира ASML Holding. Компанията е единственият в света снабдител на съоръжение за произвеждане на полупроводници от доста висок клас и затова стратегически значима географска точка в световната конкуренция за чипове на стойност 380 милиарда $, написа в собствен разбор Bloomberg.

Властта, упражнявана от ASMLот нейния кампус във Велдховен, е образец за това по какъв начин се трансформира географията на Европа. Френските заводи за муниции и италианските корабостроителници се развихрят, до момента в който войната в Украйна принуждава Европа да се замисли върху проблемите в защитата. Фабрики за чипове се построяват в градове, които към момента носят белезите от Втората международна война. Калундборг - индустриален център за Ozempic на Novo Nordisk - да вземем за пример трансформира Дания в страна с водеща международна компания. Швеция употребява находищата си на първични материали, които са от значително значение за зеления преход. Финландия трансформира фабриките за хартия в суперкомпютри.

Това е сигнал за една по-голяма смяна. Географията на Европа през по-голямата част от този век акцентира меката мощ на един стопански съюз – кафенетата, каналите и паметниците, преследвани от туристите, единният пазар от 440 милиона консуматори, насърчаван от технократите, шоуто „ Евровизия “. Високоскоростните връзки, пътуванията и финансите направиха свързаността основна и осигуриха работни места и финансов поток към имперски центрове като Париж и Лондон, наднационални центрове като Брюксел и транснационални клъстери като „ Синия банан “, който се простира от Манчестър до Милано.

Днешният деглобализиращ се свят трансформира тази съгласуваност в уязвимост, изключително тези зависимости и физически връзки, които Европа всъщност приемаше за даденост. Саботажът на тръбопровода „ Северен поток “ след нахлуването на Русия в Украйна беше скъпо увещание за уязвимостта на Германия и Европа. Маршрутът за експорт към Китай е засенчен от блокадите от епохата на пандемията, трансфер на технологии и конкуренция за първични материали. Същевременно зависимостта от Съединени американски щати в областта на технологии и сигурност буди терзания, защото политическите ветрове се трансформират.

Резултатът е нов фокус върху материалните потребности на европейските стопански системи и общества “, споделя Леви Саари от Университета в Амстердам.

Следователно в този момент държавните чиновници и високопоставените посетители имат повече европейски спирки, в сравнение с в предишното. Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че Дрезден - град, чието име към момента носи наследството от бомбардировките през Втората международна война - се възражда като иновационен център за планиране и произвеждане на чипове, „ суровината на XXI век “. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., наред с Infineon Technologies, NXP Semiconductors и Robert Bosch, се споразумяха да построят там цех на стойност 10 милиарда евро. В листата с привлекателни преимущества, с изключение на човешкия капитал, изпъкват и съществуването на гранитна почвена основа, която защищава оборудванията от трептения. Белгийската кралска двойка посети обекта предходната година, а френският президент Еманюел Макрон също се чака да отиде.

Във Финландия основите на уреди с изкуствен интелект се построяват върху пепелта на остарели промишлености - нов суперкомпютър, нареченLUMI, ситуиран в преустроена фабрика за хартия в град Каяани, беше показан през 2022 година от еврокомисаря Маргрете Вестагер като третия по експедитивност в света.

Наваксването в региона на технологиите и укрепването на икономическата сигурност от ден на ден значи обезпечаване на достъп до първични материали и понижаване на зависимостта от доставка на запаси от трети страни – Европейски Съюз разчита на Китай за съвсем цялото си доставяне и обработка на редкоземни метали. Неотдавнашното изобретение на най-голямото известно находище на редкоземни детайли в Европа, навръх север от шведския арктически град Кируна, може да промени играта, даже в случай че са нужни от 10 до 15 години за въвеждане на оборудването в употреба.

Разбира се, войната в Украйна е тази, която разсъни потребността от твърда мощ от най-груб тип. Миналия месец Макрон посети Бержерак, Югозападна Франция, където се строи фабрика за барут, която ще създава 1200 тона годишно - на място, което беше подценено заради липса на бизнес през 2007 година Близкият град Мериняк (население от 75 хиляди души) също получава подтик като дом на изтребителя Rafale на Dassault Aviation, чиито продажби издигнаха Франция до второ място в света по експорт на оръжие. А в Германия, в Унтерлюс, Долна Саксония, нова фабрика на Rheinmetall ще създава снаряди и експлозиви, с цел да облекчи дефицита, обвързван с Украйна – мястото също е дом на най-голямата частна зона за тестване на оръжия в Европа.

Нещата не се лимитират единствено до сушата. Италианското пристанище Триест притегли вниманието на Съединени американски щати поради възходящото си геополитическо въздействие в средиземноморската търговия. Освен това е дом на корабостроителя Fincantieri SpA, който уголемява своя подводен бизнес след края на „ Северен поток “, защото телекомуникационните кабели и петролните платформи се нуждаят от повече отбрана.

Този гърмеж на индустриална активност на европейската карта има своите граници. Работната мощ и парите не са безкрайни, изключително когато сме изправени пред демографски спад и разтегнати бюджети. И огромните компании могат да заличават работни места, както и да ги основават, когато благосъстоянията им изчезнат - вземете за пример Nokia.

Ето за какво тези остарели нереални европейски идеали към момента имат значение. По-геополитически насочен район е положително нещо, по-фрагментиран подобен не е. Тези разнородни центрове на власт би трябвало да вдъхновят повече сливане на финансови запаси на равнище Европейски Съюз, с цел да ги поддържат, и повече интернационалните съюзи, които да ги пазят. Сандер Тордоар и Зак Майерс от Центъра за европейска промяна оферират по-целенасочена поддръжка за области с доминиране като технологията на ASML, по-паневропейски метод към индустриалната политика и основаване на съюзи с сътрудници с сходно мислене във веригите на доставка на чипове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР