През 2023 г. българският рекламен пазар е нараснал със 7.5%

...
През 2023 г. българският рекламен пазар е нараснал със 7.5%
Коментари Харесай

Преди хазартните промени: Българският рекламен пазар расте по-бързо от световния

През 2023 година българският рекламен пазар е повишен със 7.5% до 612.1 млн. лв. чист размер. Този ритъм е по-бърз от международния, показват от Българската асоциация на информационните компании (БАКА) в собствен разбор на пазара.

За съпоставяне, световният рекламен пазар пораства с под 3%, сочи информация в Statista.

БАКА прави прорез на генерираните вложения в другите канали:
Телевизията е водеща медия с 52.9% дял и 6% растеж по отношение на миналата година. Този сегмент съумява да притегли 323.5 млн. лв. чисти вложения.Дигиталните медии са втори по значителност на привлечените средства с дял от 34.2% и 209.5 млн. лв. чист размер. При тях още веднъж се регистрира постоянен растеж от 12%.Външната реклама пораства с 4% и доближава 47.9 млн. лв. чист размер.Радиопазарът остава постоянен, отчитайки 4% растеж и размер от 22.8 млн. лв..Пресата продължава наклонността за стесняване на размерите – регистрира спад с 10% при 7.5 млн. лв. чист размер.Киното всред всички медии бележи най-голям растеж – 25%, достигайки до размер от 1 млн. чисти вложения.
Медийната инфлация се движи в диапазона сред 0% и 16%, като най-висока тя е при цифровите медии (16%) и малкия екран (14%).
Неясното бъдеще на рекламния пазар
За 2024 година БАКА предвижда умерено оптимистичен растеж на рекламния пазар от 9.2%, или да доближи 667.8 млн. лева чист размер. Анализът обаче е изработен преди скоростните промени в Закона за хазарта, съгласно които на хазартните компании се не разрешава да се нареждат в медиите.

По-рано браншът пресметна, че възбраната ще лиши медиите в България от доходи от игралната промишленост в размер на към 170 млн. лева годишно.

Така да вземем за пример предстоящият растеж от 7% на приходите от реклама в малките екрани през 2024 година сигурно няма да бъде реализиран, поради че точно те привличаха най-вече от бюджетите на игралната промишленост.

В този подтекст неразбираема остава и средносрочната прогноза за 2024-2026 година В отчет на БАКА акцентира готовността на пазара „ да претърпи трансформации, катализирани от нововъведения и нововъзникващи трендове и технологии “. И без да взима поради законовите ограничавания за
хазарта, обрисува прогноза за сдържан растеж, вследствие на който в края на 2026 година пазарът би достигнал съвсем 780 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР