Има риск отпуснатите 50 млн. лв. под формат на помощ

...
Има риск отпуснатите 50 млн. лв. под формат на помощ
Коментари Харесай

„Ние сме потресени“: Малки превозвачи се оплакват от неравни условия за тол помощта

Има риск отпуснатите 50 млн. лева под формат на помощ за транспортния отрасъл да не бъдат разпределени заслужено. Схемата е направена по този начин от кабинета " Денков ", че забележителна част от средствата ще бъдат получени от огромните компании в бранша, а за по-малките да не остане съвсем нищо.

Според Сдружение „ Аз имам камион “, в което членуват по-малки превозвачи, причина за сходно незаслужено систематизиране са изискванията, заложени по мярката, която бе призната скритом на съвещание през февруари от към този момент отишлия си кабинета.

Изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) Димитър Димитров разяснява за Economic.bg, че изискванията, заложени в помощта, са обективни и прикани всички компании да аплайват. По думите му само срокът, даден за подаване на документите, е пай (14 дни), само че споделя, че това най-вероятно е направено, с цел да може по-късно АПИ да има задоволително време да обработи заявките. Фирмите би трябвало да получат средствата си до юни.
Скришом кабинетът отпусна 50 млн. лева за транспортния отрасъл
Председателят на Сдружение „ Аз имам камион “ Владимир Майсторов разяснява за Economic.bg, че помощта се явява „ реактивно възобновяване на тол таксите “, които целият отрасъл заплаща. Условията и методът, по които бе призната помощта, обаче не са разисквани с дребните компании в бранша.

Подали сме сигнали към всички български и европейски институции с искане да се преразгледат изискванията “, съобщи Майсторов.

Припомняме, че средствата се отпуснаха с претекст, че браншът търпи съществени загуби поради пандемията, войната в Украйна, инфлацията и други стопански събития. Това се случи, откакто Европейската комисия не утвърди плануваните тол бонуси за транспортните компании във типа, в който ги предложи държавното управление през лятото на 2023 година

Умишлено е направено ситото по този метод, с цел да не може да минат дребните компании “, споделя още Майсторов.

Димитров отвърна, че това е бил единственият метод, с цел да може въпреки всичко браншът да получи някаква помощ, откакто Европейска комисия е отказала първия вид на тол
бонусите. Изпълнителният шеф на КАПБ споделя още, че не би трябвало да се прави разделяне на дребни и огромни компании, с цел да не се отхвърлят от кандидатстване. По думите му помощта се разпределя съразмерно и това е допустимо най-справедливият метод всички да получат средства. Допълва, че заложените условия в това отношение по нищо не се разграничават от други, залагани от страната при други помощи.

По груби сметки на Камарата всеки един кандидатстващ ще получи към 20 ст. на лев, който е платил предходната година за тол такси.

Това са 20% жестоко казано отстъпка ", показва Димитров.

Във вътрешните правила за помощта, оповестени на страницата на АПИ, има формула, по която ще се дефинират средствата. При нея се взимат поради платените суми за тол за цялата 2023 година от всяко дружество, кандидатствало за помощта, пресмята се отношението им към общия размер на сумата, платена от всички позволени до финансиране предприятия, и се дефинира процентен дял на всяко дружество.

 Формула за помощта
Условие за разпределение и таван
Според изискванията, заложени от кабинета „ Денков “, парите ще се отпускат на база платените през предходната година тол такси. Таванът на бенефициент е 4 млн. лева Агенция „ Пътна инфраструктура “ към този момент на два пъти прикани фирмите да подават документи, като срокът за това е до 15 април.

Според Сдружение „ Аз имам камион “ обаче таванът е прекомерно висок и съставлява към 8% от цялата помощ. Според организацията на фона на към 17 000 лицензирани транспортни компании, таванът допуска непозволено систематизиране на средствата.

За какъв брой компании ще стигнат тези 50 млн. лева? Тези компании, които в действителност имат потребност от помощ, няма да я получат. Ще ги вкарат в непотребна администрация “, разяснява ръководителят на Сдружението.

По думите му изискването средствата да се отпускат на база платени тол такси през 2023 година също е незаслужено, защото дребните транспортни компании не правят толкоз огромни и дълги курсове, колкото огромните в сектора. Това автоматизирано значи, че най-едрите компании в бранша ще бъдат с преимущество при разпределение на помощта.

Има дребни компании, които вършат курсове от Ямбол или Сливен до Румъния и след това се връщат. Те даже не намират смисъл да подават документи, откакто най-вероятно ще получат сред 300 – 400 лева “

Изпълнителният шеф на КАПБ обаче е на друго мнение. Той споделя, че точно по-малките превозвачи вършат главно курсове в страната и рядко излизат в чужбина. Именно те заплащат повече тол такси от огромните компании, които по няколко дни правят курсове в чужбина. Като се вземат поради изискванията по помощта, то точно дребните компании ще имат опция да получат средства. 

Хипотетично, в случай че един камион е платил 1000 лева, той ще получи 200 лева Голямата компания е платила 1 млн. лева и работи със 70 камиона, примерно, ще вземат 200 хиляди лева назад. Къде е несправедливата част? ", пита реторично Димитров.

Относно заложения таван, той е на мнение, че няма компания в България, която да може да го доближи, защото това би означавало, че на месец за предходната година е трябвало да заплаща по над 1 млн. лева тол такси. По думите му даже най-големите компании в сектора месечно заплащат тол от порядъка на към 350 – 450 хиляди лева. 

Няма компания, която да стигне този таван от 4 млн. лева, тъй че не е правилно да се споделя, че единствено огромните компании ще получат средства. С сходно говорене се обезсърчават дребните компании, а всички би трябвало да аплайват ", споделя Димитров. 

Сдружение „ Аз имам камион “ показва, че разноските на транспортния бранш не са единствено тол таксите, по тази причина е неопределено единствено те да са аршин.

Оперативните разноски порастват всяка година, без значение от геополитическата международна конюнктура. Войната в Украйна започва през февруари 2022 година и все поносим последици, по тази причина обвързването на помощта със заплатените тол такси през 2023 година е неточно. “
Задължения към Национална агенция за приходите
Друго изискване, което дребните превозвачи намират за незаслужено, е обвързвано с това, че компании със отговорности към Национална агенция за приходите не могат да аплайват. Според Майсторов е имало концепция с помощта непосредствено да се покрият такива отговорности, само че тя не е призната. Според Сдружението не излиза наяве дали компании със обвързване отпреди 1-ви януари 2023 година, които са сключили обезпечителни съглашения, имат право на помощта или компании със отговорности преди 1-ви януари 2023 година нямат право.

Според изпълнителния шеф на КАПБ категорично във Вътрешните предписание е написано, че става въпрос за липса на отговорности към началото на 2023 година Димитров споделя, че това не е изискване, измислено за дребни или огромни компании, а такова, което участва във всяка една друга помощ. Според него е разумно въведено, защото би било необичайно, в случай че дадена компания не е съумяла да почисти отговорности от година и няколко месеца към страната. 

Това сдружение банкрутирало ли е, с цел да не може толкоз време да почисти отговорностите си? Изрично е упоменато, че към оня миг не би трябвало да има отговорности, а не към днешна дата. Надявам се, че просто сътрудниците не са догледали изискванията. "
Прозрачност
Според ръководителят на Сдружение „ Аз имам камион “ проблем е и методът, по който помощта е гласувана „ на автограф “ – без да мине публично разискване, без да се гледа в комисии. Майсторов споделя, че за сътрудниците му е ясно, че помощта е предопределена за избрани компании, а не за целия отрасъл.

Ние сме потресени. Всеки един може да отиде и да каже в едно министерство, че има потребност от едни пари, да се съберат подписи, да се заложат условия, на които дава отговор избран кръг от компании, и това е. “

Изпълнителният шеф на КАПБ споделя, че АПИ и Националното тол ръководство не са институции, които се употребяват с огромно доверие от превозвачите. Димитров показва, че Камарата деликатно ще следи и ще желае достъп до социална информация кое сдружение какъв брой тол е платило и каква сума е получило от помощта. Той приканва всичките му сътрудници да създадат същото, откакто информацията стане ясна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР