Четвърт от електрическите превозни средства, продадени в ЕС тази година,

...
Четвърт от електрическите превозни средства, продадени в ЕС тази година,
Коментари Харесай

Китайските електромобили превземат една четвърт от пазара в Европа

Четвърт от електрическите транспортни средства, продадени в Европейски Съюз тази година, ще бъдат създадени в Китай, сочи разбор на Transport & Environment. Това е следващ сигнал, че новите играчи, идващи от азиатската страна, не престават да лишават продажбите на локалните си съперници.

Според проучването към 19.5% от продадените през предходната година в Блока коли с акумулатори са създадени в Китай – дял, който се дължи на възходящите европейски продажби на китайски марки като MG и BYD и на фактори като това, че американската компания Tesla употребява фабриката си в Шанхай, с цел да доставя елементи от европейския пазар.

Според T&E този % ще нарасне до 25.3% през 2024 година, защото китайските локални производители не престават да лишават пазарен дял от одобрените европейски марки на континента.

Въпреки че доста западни производители, в това число Tesla, BMW и Renault, създават електрически коли в Китай, които внасят в Европа, единствено на електрическите коли с китайски марки ще се падат 11% от пазара на електрически коли в Европейски Съюз през тази година, като делът им ще нарасне до 20% през 2027 година

Китайските марки като BYD към този момент са се издигнали от 0.4 % от европейския пазар на електрически автомобили през 2019 година до 8% от продажбите през предходната година.

Констатациите идват в миг, когато Брюксел завършва изследването дали локалните дотации са помогнали на електрическите коли, създадени в Китай, да подбият цените на моделите, създадени в Европа – следствие, което се чака да докара до увеличение на митата за електрическите транспортни средства, идващи от Китай.

Производители на коли, като Renault и Stellantis, предизвестиха, че вълната от по-евтини китайски модели ще подбие цените на тези, създавани от европейските компании.

25-процентна цена – в съпоставяне със сегашните 10% – би могла да донесе на Европейската комисия до 6 милиарда евро годишно и би „ направила колите от Европейски Съюз конкурентоспособни на електрическите транспортни средства, създадени в Китай “, се показва в изследването.

По-специално, създадените в Китай междинни седани и SUV – най-големите и най-печеливши сегменти на автомобилния пазар – биха станали по-скъпи от европейските си еквиваленти, в случай че производителите трансферират по-високите цени, се показва в отчета. Това евентуално ще докара до увеличение на локалното произвеждане от страна на китайските групи, се споделя още в разбора.

Тарифите ще принудят производителите на коли да локализират производството на електрически автомобили в Европа, а това е добре, тъй като ние желаеме тези работни места и умения “, сподели Джулия Полисканова, шеф по политиките в T&E. „ Но цените няма да предпазят исторически познатите производители на коли за дълго време. Китайските компании ще строят фабрики в Европа и когато това се случи, нашата автомобилна промишленост би трябвало да бъде подготвена. “

Китайската компания BYD към този момент построява нов цех в Унгария, който се чака да стартира да създава електрически автомобили в края на идната година. Компанията е декларирала, че желае да се трансформира в една от най-големите европейски марки за електрически транспортни средства до края на десетилетието и до 2030 година на нея да се пада всеки десети автомобил на акумулатори, продаден в района.

Въпреки това по-високите европейски мита върху вносните електрически коли също рискуват да застигнат Tesla, BMW и марката Dacia на Renault, които продават в Европа модели с акумулатори, създадени в Китай, добави T&E.

Много от китайските компании към този момент продават електрически автомобили на родния си пазар на цена, която е по-ниска от тази в Европа, което кара анализаторите да допускат, че те ще могат да поемат по-високи мита и въпреки всичко ще могат да осъществят облаги от моделите.

Електромобилите на китайски марки, продавани в Европа, към този момент са с до 28% по-евтини от тези на европейски производители.

Европейският началник на BYD Майкъл Шу съобщи пред Financial Times предишния месец, че локалните дотации са по-малко значими от технологията и успеваемостта за поевтиняването на колите.

Това е по този начин, тъй като инвестирахме в тази технология доста по-рано и доста повече от съперниците. Това не е поради дотациите. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР