В продължение на години автомобилната индустрия беше в еуфория по

...
В продължение на години автомобилната индустрия беше в еуфория по
Коментари Харесай

Автомобилната индустрия натиска спирачка на електрическата си трансформация

В продължение на години автомобилната промишленост беше в еуфория във връзка с електрическите транспортни средства, а производителите се надпреварваха да показват оптимистични прогнози за продажбите на електрически модели и амбициозни цели за напредък на този сегмент. Уолстрийт увеличи оценките както на обичайните играчи, по този начин и на започващите компании, частично въз основа на техните визии за бъдещето на електрическите автомобили, написа CNBC.

Сега обаче този екстаз очевидно се охлажда, а водещи представители на промишлеността – от Ford Motor и General Motors до Mercedes-Benz, Volkswagen, Jaguar Land Rover и Aston Martin – лимитират или отсрочват проектите си за електрически преход. Дори американският водач в производството на електрически транспортни средства Tesla, на който през 2023 година се падат 55% от продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати, се приготвя за " може би доста по-нисък " ритъм на напредък, по думите на основния изпълнителен шеф Илон Мъск.

Широкото завръщане към по-смесено предложение на транспортни средства - газова гама от коли наред с хибриди и изцяло електрически разновидности - към момента допуска напълно електрическо бъдеще, само че с доста по-бавен ритъм на приемане от предстоящото преди.

Това, което видяхме през 2021-2022 година, беше краткотраен пазарен скок, при който търсенето на електрически автомобили в действителност се увеличи. То към момента пораства, само че не с темповете от предходните години ", сподели Марин Джая, основен действен шеф на звеното за електрически автомобили на Ford.

Ford, да вземем за пример, доста усилва производството на хибридни модели, които могат да оказват помощ за по-лесното прекосяване към електрифицирани транспортни средства за водачи, скептични към днешна дата към цялостния електрически преход. Те също по този начин могат да оказват помощ на фирмите да отговорят на по-строгите стандарти за въглеродни излъчвания, без да се постанова цялостна промяна на индустриалния фокус.

GM, който беше първият обичаен авто производител, който се насочи напълно към електрическите транспортни средства, възнамерява да пусне на пазара налични хибриди с опция за включване в електрическата мрежа, дружно с електрическите и бензиновите си модели. Други, като Hyundai Motor, Kia, Toyota Motor и вероятно Volkswagen, обмислят разнообразни равнища на електрификация в своите модели.

" Смятам, че уравновесеният метод е най-хубавият ", безапелационен е основният изпълнителен шеф на VW of America Пабло Ди Си, като прибавя, че води диалози за въвеждане на хибридни коли в Съединени американски щати.

Автомобилният производител понастоящем продава такива в Европа, само че нито един от тях не се предлага на американския пазар, където продажбите на електрически автомобили доближиха рекордните 1.2 млн. единици през предходната година – 7.6% от общия народен пазар, по оценки на Cox Automotive. Този дял се чака да нарасне до 30-39% до края на десетилетието, съгласно прогнозите на анализаторите.

Пазарът нямаше по какъв начин да направи равномерен преход към електрическите транспортни средства и ние чакахме закъснение на тази промяна ", съобщи Сам Фиорани, вицепрезидент на отдела за световно прогнозиране в автомобилния бранш в AutoForecast Solutions.

" Преминаването към по-малко механически грамотни купувачи ще забави растежа на пазарния дял на електрическите автомобили през идващите няколко години ", добави той.
EV цели
След развиването на ESG вложението през последните години и с превръщането на Tesla от нишов състезател на пазара на електрически автомобили в най-големия авто производител по пазарна капитализация в международен мащаб през 2020 година, автомобилната промишленост значително се съобрази с това и стартира да чертае своя път напред въз основата на електрическите автомобили. Традиционните компании в бранша желаеха да се възползват от триумфа на Tesla, като някои от тях даже дадоха обещание да оферират извънредно електрически коли в напълно близко бъдеще.

Една от тях беше Stellantis, която разгласи, че до 2027 година гамата ѝ от коли ще бъде напълно електрическа. Jaguar Land Rover и Volvo обявиха същото, само че до 2030 година, а GM пое ангажимнент, че до 2035 година ще предлага единствено електрически транспортни средства. Други по-специализирани марки като Lotus и Bentley също оповестиха цели за извънредни продажби на електрически транспортни средства.

И макар че нито един от тези автомобилни производители не е оповестил публично промени в дълготрайните си цели, анализаторите виждат генерална смяна в тона и посланията към проектите за електрическа промяна. По различен метод казано, сега производителите наблюдават равнищата на приемане от страна на потребителите, световните разпореждания за излъчванията и развиването на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, с цел да дефинират бъдещите си проекти.

След като за първи се ангажираха с краен период за своето цялостно прекосяване към електрически модели през януари 2021 година, основният изпълнителен шеф на GM Мери Бара и други ръководители в последно време започнаха да постановат тезата, че напъните на фирмите им ще се направляват от търсенето на клиентите. GM продължава да твърди, че задачата за 2035 година остава водеща в тактиката за развиване, само че Cadillac да вземем за пример декларира, че ще предложи цялостна гама от електрически коли в границите на този интервал, като в това време " не е наложително да приключи производството на всички модели с бензинови мотори до 2030 година "

В момента разполагаме с най-хубавото от двата свята. Ще забележим накъде ще се насочат нещата, само че към момента сме решени да предлагаме цялостно портфолио от електрически автомобили до края на десетилетието ", уточни вицепрезидентът на Cadillac Джон Рот предишния месец.

Ford, от своя страна, в никакъв случай не е заявявала твърди проекти за цялостна EV промяна, само че си сложи за цел всичките доставки в Европа до 2030 година да бъдат на електрически автомобили, както и 50% от тези Северна Америка. Оттогава автомобилният производител отстъпи и реши да създава хибриди - по-специално камиони - дружно с електрически коли и хибриди с опция за включване в електрическата мрежа.

В същото време основният изпълнителен шеф на Porsche Оливер Блуме разгласи по време на годишното медийно събитие на конгломерата, че немският производител на спортни коли е " в гъвкава позиция " във връзка с производството си на коли. Компанията следи от близко процесите по приемане на електрическите транспортни средства и нормативната уредба,

само че към момента си слагаме за цел до 2030 година EV да съставляват 80% от световните ѝ продажби “.

Широко публикуваната смяна в настроенията приближава от ден на ден автомобилни производители до етоса на Toyota. Воден от ръководителя и някогашен основен изпълнителен шеф Акио Тойода, най-продаваният авто производител в света от години твърди, че диверсифицираната гама е вярната тактика за облекчаване на всички потребности на клиентите и за реализиране на задачата за обезвреждане на въглеродните излъчвания до 2050 година Сега се чака японският авто производител да извлече изгоди от своята тактика, която включва чисти хибриди, хибриди с опция за включване към електрическата мрежа, електрически коли, както и такива с водородни горивни кафези.

Toyota съвсем изцяло отсъства от пазара на електрически транспортни средства с акумулатори, само че все пак ще завоюва по-голям пазарен дял в Съединени американски щати от всяка друга автомобилна компания през тази година ", безапелационен е анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас.

" Електрическите транспортни средства може и да са бъдещето, само че се борят с сегашното. Продажбите на хибриди в Съединени американски щати нарастват 5 пъти по-бързо от тези на електрически автомобили ", добави той.
Какво се случи?
След забележителния интерес от страна на ранните консуматори на електрически автомобили - подсилен от ниските лихвени проценти и възхода на Tesla – лихвите скочиха, разноските за първични материали също, а електрическите автомобили станаха доста по-скъпи спрямо обичайните си аналози.

Стана ясно също по този начин, че автомобилната промишленост и администрацията на Байдън, която си сложи за цел до 2030 година половината от продажбите на нови коли в Съединени американски щати да бъдат електрически, надцениха готовността на локалните консуматори да възприемат новата технология без надеждна и задоволително огромна инфраструктура за зареждане. Затова и кривата на разбиране на електрическите транспортни средства в световен мащаб бързо мина през най-големите запалянковци и " любопитните " вторични консуматори, само че се забави доста, когато стигна до всеобщите купувачи.

Очакванията за растеж на електрическите автомобили на пазара в Съединени американски щати се трансформираха от розови към действителни, защото продажбите се усилват, само че приемането не е в крайник с предварителните упования ", споделят от Cox Automotive в прогнозите си за 2024 година

" Преди няколко години имаше извънредно амбициозни хрумвания за това по какъв начин ще се развият продажбите на електрически автомобили и изглеждаше, че никой не мисли за неравностите по пътя. Сега те са тук и действителността към този момент е налице ", добави Мишел Кребс, изпълнителен анализатор в Cox.
Какво следва?
Стратегията на промишлеността във връзка с електрическите автомобили може да се промени още по-драстично през идващите месеци според от политическия напън, в това число завършването на разнообразни стандарти в световен мащаб. По данни на Алианса за автомобилни нововъведения, който съставлява най-големите автомобилни производители в Съединени американски щати, предложенията за повишение на стандартите за спестовност на гориво в страната до 2032 година, които понастоящем се преглеждат от администрацията на Байдън, биха могли да костват на бранша над 14 милиарда $ под формата на санкции въз основа на горивната успеваемост на техните сегашни автопаркове.

Но смяната на тактиката е обвързвана и със личните разноски на фирмите. Тези от тях, които към този момент са вложили доста в инфраструктура за електрически транспортни средства и по-късно са трансформирали курса си, могат да се сблъскат с по-големи финансови потребности, с цел да подсилят разнообразни индустриални линии. Но без задоволително продажби те нямат доста благоприятни условия да го създадат.

Не е ясно до каква степен хибридите и плъгин хибридите биха помогнали на автомобилните производители да изпълнят евентуалните разпореждания, които се разискват по целия свят, като се има поради, че стандартите са създадени предвид на бързото приемане на електрическите автомобили. Но продуктовият подбор на автомобилните производители ще би трябвало да дава отговор на всички тях, с цел да остане жизнерадостен път напред.

Производителите на коли в Европа са изправени пред по-строги държавни разпореждания за електрическите автомобили, които сега целят да забранят продажбите на обичайни модели с изкопаеми горива до 2035 година Въпреки това, в нормативната уредба към този момент бяха направени промени и консервативни групи като Европейската национална партия приканиха за отпадане на възбраната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР