Въпреки всички положени усилия, ГЕРБ и ДПС не успяха да

...
Въпреки всички положени усилия, ГЕРБ и ДПС не успяха да
Коментари Харесай

Лалугери, зелени октоподи с чорапи: ГЕРБ и ДПС не успяха да прескочат ветото за природата

Въпреки всички положени старания, ГЕРБ и Движение за права и свободи не съумяха да прокарат през президентското несъгласие наново закона за вложенията, с който по втория метод - с преходни и заключителни разпореждания, без разискване, се премахваха екологичните отбрани за огромни планове като автомагистрали, ски писти и прочие До последно представителите на двете партньорски партии се бореха с причини като гибел по аутобаните, тъй като пазим 50 генерации лалугери и таралежите, вълкът като безсмърния Дънкан Маклауд, зелен рекет от зеления октопод със зелени чорапи и по какъв начин 15 плана чакали в планините (разбирай - главно за сеч за ски писти) - и впрочем състоятелни причини.

В последна сметка при гласоподаване и прегласуване резултатът бе еднакъв, единствено 99 гласа " за " закона за вложенията (на ГЕРБ/ДПС) при нужни 121 и 108 " срещу ".

Вчера президентът Румен Радев наложи несъгласие в Закона за поощряване на вложенията, които застрашаваха опазването на околната среда и създаваха риск за ощетяване на обществения интерес. За ново разискване бяха върнати наредбите, които редуцират времето на способените органи да се произнесат по въздействията на даден план върху околната среда и вкарват принцип на безмълвно единодушие за неговото осъществяване. Оспорени бяха и ограничението на опциите за правосъден надзор, както и удължаването на валидността на избрани решения, чийто период изтича или към този момент е изминал.

Държавният глава оспори и основаването на предпоставки за придобиване на имущество, благосъстоятелност на обществени предприятия, което води до риск от ощетяване на публичния интерес.

Съгласно претекстовете на президента още едно разискване в Народното събрание бе належащо и тъй като тези промени, импортирани сред първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е извършено публично разискване, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова аргументация.

Със закона на ГЕРБ/ДПС се предвиждаше:

1. Решенията за нуждата от Оценка на въздействието върху околната среда и решенията по Оценка на въздействието върху околната среда да важат не 5, а 15 години: по този начин те ще разрешават даже при изменени параметри и повишено застрояване даден план да не бъде оценен наново и да се пренебрегне кумулативния резултат от голям брой позволения в една територия.

2. Редица огромни планове да не подлежат на обжалване на втора правосъдна инстанция – принцип, който трябваше да отпадне от 1 юли 2024 година, само че в този момент депутатите се отмятат от думата си, дадена за тази мярка за бистрота, която отложиха при последните промени в Закон за опазване на околната среда през 2022 г. 

3. И двете препоръчани промени съставляват намаляване на степента на природозащита, което е в прорез с правото на Европейския съюз, което изисква нейното усилване (чл. 3, алинея 3 от Договора за Европейски Съюз (ДЕС) и член 191 от Договора за Функционирането на Европейския Съюз (ДФЕС). В несъгласие с правилата на екологичното право под благовидния претекст за възстановяване на административните процедури се планува одобрение на големи по своя мащаб планове с безмълвно единодушие, т.е. единствено с приключване на някакъв период и без никаква оценка от способния орган по околна среда.

4. Решения по Оценка на въздействието върху околната среда, които по настоящия закон са изгубили правно деяние, да бъдат възкресени.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР