На фона на услията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)

...
На фона на услията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)
Коментари Харесай

NYT: Прекъсванията на тока ще ударят сериозно отбранителната индустрия на Украйна

На фона на услията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да удържат съветското нахлуване, публични лица от Киев предизвестяват, че страната още веднъж е изправен пред голям проблем с електрическата енергия поради офанзивите против електроцентрали. За да пести електрическа енергия, държавното управление на страната вкара графици за спиране на тока – решение, което ще нанесе сериозен удар върху отбранителната промишленост, отбелязва американският вестник The New York Times, представен от " Фокус ".

" Това е друга фронтова линия във войната “, разяснява ръководителят на компанията ДТЕК Максим Тимченко предходната седмица. По думите му чиновниците водят " конкуренция с времето “ за възобновяване на зареждането на потребителите.

Изданието напомня, че зимата на 2022-2023 година бе доста сложна за украинците, защото съветската войска нападна голям брой електроцентрали, оставяйки забележителна част от популацията без отопление в студените дни. Впоследствие обаче украинските войски започнаха да смъкват по-успешно съветските ракети, тъй като получиха повече оръжия. С настъпването на пролетта през 2024 година обаче обстановката се утежни.

NYT акцентира, че спирането на електрозахранването може да засегне освен потребителите, само че и да навреди на отбранителната промишленост на Украйна, когато има най-голяма потребност от нея.

" Това, несъмнено, забавя производството и то става по-скъпо. За цивилното население е по-лесно да оцелее без електричество, само че за военното произвеждане по време на война неговата наличност е сериозна ", споделя Александър Дмитриев, който координира напъните за обезпечаване на военните с оръжия и други типове съоръжение.

На собствен ред ДТЕК прикани други страни да дават на Украйна употребяваното съоръжение, от което към този момент не се нуждаят.

" Да се закупи или поръча бързо производството на ново съоръжение от страни, които към този момент не се нуждаят от него, е невероятно, изисква се единствено тяхната политическа воля “, изясни прессекретарят на компанията Павел Белодед.

Журналистите означават, че Украйна също желае повече системи за противовъздушна защита, изключително Patriot, с цел да отбрани своята електропреносна мрежа и да противодейства на съветската атака в Харковска област.

" Две Patriot за района на Харков могат доста да оказват помощ за отбраната от съветския гнет “, увери президентът на Украйна Володимир Зеленски предходната седмица по време на среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Освен това президентът прикани украинците и бизнеса да употребяват електрическа енергия отговорно.

" Трябва да подсигуряваме, че обществеността е изцяло осведомена за това по какъв начин се случват спиранията на електрозахранването по време на пиковото търсене и за какво би трябвало всички да са наясно с потреблението си “, акцентира той във видеообръщението си от петък вечер.

В същото време един от потребителите, на име Александър, споделя, че е угрижен за въздействието на плануваните спирания върху неговия бизнес. Други бизнесмени показват сходни опасения.

" Когато спре токът у дома, моето семейство се приготвя за това, само че най-вече се опасявам, че няма да има ток на работа, без електричество няма да мога да работя ", изясни Александър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР