Глобалните доставки на смартфони се очаква да нараснат с 3%

...
Глобалните доставки на смартфони се очаква да нараснат с 3%
Коментари Харесай

Пазарът на смартфони започва да се възражда благодарение на няколко двигателя

Глобалните доставки на смарт телефони се чака да набъбнат с 3% тази година с помощта на няколко фактора, се споделя отчет на Counterpoint Research. От една страна намаляването на инфлацията подкрепя възобновяване на търсенето на разрастващите се пазари, а от друга – консолидираното на генеративния изкуствен интелект притегля купувачите към премиум устройства.

Според по-ранни данни на изследователската компания световните доставки са намалели с повече от 4% през предходната година на фона на стягането на потребителските разноски в изискванията на несигурна стопанска система.

Нововъзникващите пазари като Индия, Близкия изток и Африка се считат за главен мотор на растежа на пазара на смарт телефони, изключително в сегмента на бюджетните устройства.

Бюджетният сегмент, който се чака да нарасне с 11% през 2024 година, откакто се сви през 2023 година, също се ускорява за скок в търсенето в районите на Карибите и Латинска Америка.

Сегментът, състоящ се от телефони на цени сред 150 и 249 щатски $, ще се възползва от облекчаването на инфлацията в райони като Африка и стабилизирането на локалните валути, считат от Counterpoint.

Засилената конкуренция сред китайските компании като Oppo, Vivo и Xiaomi, дружно с възобновяване на търсенето на IT устройства, също подкрепиха растежа в сегмента.

Очаква се премиум сегментът, с телефони на цени сред 600 и 799 $, да нарасне със 17%. Въвеждането на по този начин мечтаната технология genAI и известността на сгъваемите устройства ще подтикват търсенето в този сегмент, се споделя в отчета.

Apple и китайският съперник Huawei евентуално ще се трансфорат в спечелили на премиум пазара, предвижда още Counterpoint. Стабилното търсене на iPhone, изключително на разрастващите се пазари, ще бъде от изгода за Apple, до момента в който Huawei се чака да резервира мощното си наличие в Китай, изключително с стартирането на своя 5G чипсет Kirin, се показва в отчета.

Конкуренцията от страна на Huawei докара до 24% спад в продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 година, пресметна по-рано Counterpoint.

Отделно от това Apple води договаряния за вграждане на Gemini AI на Гугъл в iPhone в границите на евентуална мегасделка, която би раздрусала съществено силите  в региона на изкуствения разсъдък. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР