Стига ли българско оръжие до Украйна, докато парламентът протака решението

...
Стига ли българско оръжие до Украйна, докато парламентът протака решението
Коментари Харесай

България изнесла оръжия на три пъти по-висока стойност от началото на войната

Стига ли българско оръжие до Украйна, до момента в който Народното събрание протака решението за това дали София да прати военна помощ на Украйна поради опасността на Българска социалистическа партия, че ще напусне обединението?

Този въпрос задават все по-често депутати, а неотдавна и съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов упрекна сътрудниците си в двуличие, цитирайки украински медии, съгласно които " български произведения от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки " към нападнатата от Русия страна.

Директен отговор " да " или " не " няма, като даже лидерката на Българска социалистическа партия, понастоящем и вицепремиер и министър на стопанската система, под чиято шапка е военната промишленост - Корнелия Нинова, позволи, че е " допустимо от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои артикули и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна ".

Днес обаче опозиционният към този момент водач Бойко Борисов приказва също за двуличие, акцентирайки, че е уверен, че българско оръжие въпреки всичко стига до Украйна. И прати публицистите да четат информация, поискана от негови депутати от Нинова по реда на парламентарния надзор, намеквайки, че тя е задоволително красноречива по тематиката. Отговорът от министърката е дошъл през днешния ден.

Справката съставлява запитване за българския експорт за интервала от 20 февруари (4 дни преди съветската инвазия в Украйна), до 13 април, съпоставимо със същия интервал на предходната година. И в резюме може да се каже, че износът тази година е повишен, облагите са тройно повече, а е любопитно и какво сме изнасяли в този момент спрямо предходната година и към кого.

Тази година

От нея излиза наяве, че Междуведомствената комисия за експортен надзор е издала за горепосочения интервал тази година 31 броя самостоятелни позволения на физически и юридически лица за трансфер към страни от Европейския съюз на: бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни муниции за образование, муниции и съставни елементи за тях, стрелково оръжие и аварийни елементи за него на обща стойност 316 346 440 евро.

Страните, към които са трансферирани тези артикули са Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

За същия интервал има и едно издадено самостоятелно позволение за трансфер на артикули, свързани с защитата, на сдружение, чийто принципал е Нинова.

Трансфер е имало и към Европейската организация за гранична и брегова защита със седалище в Полша - на термовизионно съоръжение, а цената на договорката: 897 295 евро. Министърката регистрира и една брокерска договорка към Алжир за аварийни елементи за сухопътна техника за 55 042 евро.

Миналата година

За същия интервал на миналатагодина издадените самостоятелни разрешителни за покупко-продажби в границите на Европейски Съюз са 26 на брой. Те са били за муниции и съставни елементи за тях, стрелково оръжие и съставни елементи за него, съоръжение за визуализация, аварийни елементи за сухопътна техника (каквито тази година липсват).

Общата стойност по тези покупко-продажби е за 117 112 872 евро. А страните получателки са Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Германия и Литва.

Издадени са и две разрешителни на държавни сдружения, както и три брокерски покупко-продажби, отново за Алжир, за 9 986 010 евро.

Колко са красноречиви тези данни за това дали българско оръжие се озовава в Украйна, е въпрос на спекулации. Депутати от всички парламентарни групи, с които Клуб Z беседва, без значение дали са " за " или " срещу " изпращането на военна помощ за Киев, са уверени, че артикули от българската военна индустрия стигат до бойните дейности, като биват закупувани или със лични средства на компании, от които съотверната страна след това ги закупува и дава на Украйна, или със средства от общите фондове за поддръжка на нападнатата от Владимир Путин страна. Те са уверени и че не са правилни думите на министъра на защитата Драгомир Заков, че България нямала какво да даде, защото обществената информация приказва за съществуване на големи ресурси от муниции, огромна част от които би трябвало да бъдат дори утилизирани - против съответните суми от държавния бюджет.

И до момента в който в Народното събрание към този момент два пъти в границите на два дни идва външният министър на Украйна Дмитро Кулеба с молба страната ни да изпрати военна помощ, съдружните сътрудници, като се изключи Демократична България, се вършат, че тази тематика не съществува. Работата на комисията по външни работи, която би трябвало да вземе решение, буксува, а последното препоръчано такова решение (и одобрено), бе България да прати на Украйна каски и бронежилетки за отбрана на цивилното население. Или както сподели през днешния ден украинският посланик номер едно - " Така вие желаете да умрем предпазени ".

Казусът е замразен, защото през днешния ден от Политическа партия отхвърлиха да внесат точката за разглеждане в пленарна зала по формалната причина - отчетът на комисията (от директно сили две страници) не бил подготвен. И депутатите се разпуснаха в 10-дневна великденска почивка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР