Стартиращата компания The Martian Lawyers Club (MLC), чийто съосновател е

...
Стартиращата компания The Martian Lawyers Club (MLC), чийто съосновател е
Коментари Харесай

От трамплина на INSAIT: Обещаващ български AI стартъп набра $2.2 милиона

Стартиращата компания The Martian Lawyers Club (MLC), чийто съосновател е българинът Камен Брестнички, а неин трамплин е високотехнологичният институт INSAIT в София, е на гребена на софтуерната AI вълна сега. Инвеститорите очевидно харесват това, а новините към нея са лъх на вяра за положително оживление в района.

Компанията разгласи, че е набрала внушителните 2.2 млн. $ в прелиминарен кръг с присъединяване на един от създателите на Wayvе – пионер и водещ разработчик в потреблението на AI при самостоятелното шофиране.

Целта на MLC е да издигне персонализирането на игрите на последващо равнище благодарение на генеративен изкуствен интелект. Макар че има доста компании, които се концентрират върху потреблението на AI за генериране на игрови активи, стартъпът подхваща несъмнено друг метод. Той се концентрира по-малко върху наличието и повече върху системите, които образуват ядрото на една игра, изяснява TechCrunch.

Предварителният кръг на финансиране, в границите на който MLC набра 2.2 милиарда $, е управителен от Fly Ventures, с присъединяване на System.One и Амар Шах, съосновател на Wayve и Charm Therapeutics, както и на Dhyan Ventures.

MLC е съоснована от Камен Брестнички (главен изпълнителен директор) и Леви Фюсел (главен софтуерен и продуктов директор), които се срещат в Единбургския университет. Камен продължава в UCL, с цел да се концентрира върху машинното образование за магистърската си степен, а по-късно в българския софтуерен институт INSAIT, насочен към изкуствения разсъдък. Междувременно Фюсел е в развой на довеждане докрай на докторантурата си по компютърна графика и машинно образование, като преди този момент е работил като теоретичен служащ в Ubisoft и Adobe.

Струва си да се означи, че MLC е първата спин-оф компания, излязла от INSAIT, който бе основан в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL през 2022 година Тъй като тя се отделя от INSAIT, не е изненадващо, че фондацията INSAIT също поема дребен дял от капитала на MLC.

Фокусът на MLC е върху опитите да се реши казусът с персонализирането на видеоигрите “, изяснява Брестнички.

„ Много от фирмите се занимават с това, като се пробват да генерират повече наличие и имат вяра, че точно образните или повествователните аспекти на играта разрешават на играчите да персонализират прекарването. Но ние имаме вяра, че в действителност системите – нещата, които дават (възможности за) деяние на играча и му разрешават да работи в играта, а играта да реагира на това, в действителност отключват персонализацията. “

Според екипа на MLC актуалните игри наподобяват повече на книги, които можете да прочетете. MLC се надява да сътвори игри, които ще се усещат по-скоро като диалог, в който играчите дават входни данни, а играта по-късно може да отговори по метод, който не е бил авансово избран от разработчика. Понастоящем, означи Фюсел, персонализацията в основата си е проблем на човешките запаси. Макар че разработчиците биха желали да основат да вземем за пример 1000 функционални детайла в една игра, това просто не е осъществимо в границите на рационален бюджет. С MLC разработчиците ще получат нещо сходно на пясъчник, където могат да проектират прекарването, само че няма да се постанова да основават всяко взаимоотношение в играта от нулата.

Компанията възнамерява да даде софтуерно решение, което да направи допустимо това преживяване в пясъчника и по-късно да разреши на играчите да взаимодействат с него. То ще разреши на разработчиците да основат и границите към пясъчника, с цел да подсигуряват, че системата за генеративен изкуствен интелект няма да излезе от релси. Освен това MLC слага и свои лични защитни ограждения.

„ [Занапред] игрите няма да се доставят с целия си код “, разяснява Фюсел. Игри като Baldur`s Gate 3 в този момент включват евакуиране на повече от 100 гигабайта данни – и въпреки това да е игра, която дава на играчите огромна независимост, взаимоотношенията с неигровите герои към момента са скриптирани, а взаимоотношението с околната среда към момента е лимитирано.

А в този момент си представете, че вместо това получавате Baldur`s Gate и тя е единствено 10 гигабайта, а кодът, който в действителност кара играта да работи, е построен в действително време. Това е продуктът за нашия SDK: тези генерирани фрагменти от код, които карат играта да работи. “

Това не е допустимо сега и към момента има доста проучвания, които би трябвало да се създадат, с цел да се реализира тази цел.

За да тества своя SDK, MLC сега работи по първата си игра – игра с колекционерски карти. За да я построи, компанията неотдавна нае първия си дизайнер на игри, а с този първи кръг на финансиране желае да наеме и програмист на игри и инженер, който да построи облачната ѝ инфраструктура.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР