Технологичният гигант Google избра българския Институт за компютърни науки и

...
Технологичният гигант Google избра българския Институт за компютърни науки и
Коментари Харесай

Google отпуска $1 млн. за стипендии на млади учени в българския INSAIT

Технологичният колос Гугъл избра българския Институт за компютърни науки и изкуствен интелект INSAIT за едно от най-големите си дарения в региона на образованието през 2024 година Американската компания разгласи на особено събитие в София, че ще отпусне 1 милион $ за стипендии на млади учени.   

Случващото се през днешния ден е доказателство, че в България може и се основава теоретичен артикул на международно равнище “, акцентира просветителният министър Галин Цоков. 

Обявената през днешния ден финансова поддръжка е втората на Гугъл в INSAIT – колосът даде първата си инжекция от 250 хиляди $ за българския институт още при основаването му преди две години. 

Началото на INSAIT бе обещано през април 2022 година Институтът за високи технологии към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ бе подсилен с публично-частни средства в размер на към 200 млн. лева От тях 170 млн. лева са по линия на българската страна, а останалите – от компании като AWS, Гугъл, DeepMind. 

Две години по-късно INSAIT последователно утвърждава ролята си на научна организация с огромен капацитет. Преди месеци институтът се подреди измежду учредителите на световния Алианс за изкуствен интелект дружно с десетки софтуерни колоси, като Meta Platforms, IBM, Oracle и Intel, както и водещи образователни заведения като Университета Корнел, Университета Дартмут, ETH Zurich, Imperial College London. 

В края на предходната година различен софтуерен колос – Amazon – също разгласи ново подаяние в размер на 1 млн. $ за INSAIT, които да оказват помощ за основаването на професорска катедра по автоматизирано мислене. 

Постигнатото от INSAIT за толкоз малко време е впечатляващо и точно по тази причина страната ще продължи да поддържа поредно Института към Софийския университет “, уточни Цоков. 
За какво ще послужи този $1 милион от Google 
В рамките на отпуснатите стипендии признатите докторанти ще имат опция да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Гугъл Research по тематики от съвместен интерес. Финансирането ще помогне за усилване на фокуса на българския Институт в основни области на изкуствения разсъдък като огромни езикови модели, компютърно зрение, обработка на натурален език, машинно образование и други. 

Заедно с целевото финансиране Гугъл дава и извънреден и свободен достъп до свои характерни мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на почти 1 млн. $. 

Българската научна организация се подрежда измежду една от дребното в света, които ще имат опция да употребяват профилираните компютърни мощности на Гугъл за основаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях мъчно може да бъде изчислен като финансови средства, защото малко научни организации въобще имат сходна техника. 

Предоставеният запас от Гугъл за INSAIT е с начална стойност от 2 милиона $ и може да доближи десетки милиони $ на година. 

Източна Европа има необикновен капацитет за принос в региона на AI – все пак през днешния ден районът е доста по-слабо показан в проучванията в региона. Усилия за превъзмогването на това предизвикателство са освен вярната посока, а са от решаващо значение, в случай че желаеме AI да бъде технология, която да е от изгода за всички “, разяснява доктор Слав Петров, вицепрезидент в Гугъл DeepMind. 

Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо равнище в Гугъл след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години. Като вярата е, че партньорството ще бъде потребно за целия район. 

През март тази година INSAIT пусна за обществено прилагане личен езиков модел, подготвен на български език. Има концепция Институтът да приспособява такива и за други страни. 
„ Колосално недоумение “: Какъв в действителност е замисълът на BgGPT?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР