Стартира най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал

...
Стартира най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал
Коментари Харесай

Стартира най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал

Стартира най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал. Началото бе на 5 август с богата стратегия и изключителни реализатори, привличайки вниманието на меломаните и ценителите на джаза от целия свят. Банско, прочут като столица на джаза, се трансформира в магнит за музикалните запалянковци с най-мащабния фестивал до момента. С над 30 концерта и над 250 музиканта на две подиуми, фестивалът даде необикновен избор на джаз музика за гостите си. „ За следващ път Банско е хазаин на това вълнуващо събитие, което приказва на универсалния език на музиката в неговата най-свободна форма – джаза. Банско Джаз фестивал е неотменимо и най-важно събитие в културния живот на града ни, което го показва почтено на международната джаз сцена “ – по този начин откри фестивала Иван Кадев, кмет на община Банско. Съорганизатор на огромния джаз конгрес, който събира в Банско огромни имена от света на джаза, е Асоциация Фестивалите в България в лицето на Илияна Щерева – Иванова. Първите две фестивални вечери на Банско джаз фестивал сервираха на многохилядната аудитория, изпълнила площада на планинския курорт, една завладяваща поредност от музикални стратегии, последващи задъхано една след друга и покриващи необятен набор от креативен търсения. Като стартираме от взаимния план на тромбониста Вили Стоянов и неговото трио с щрайха на оркестъра на Българското национално радио, който показа незабравимата и сантиментална музика на Йосиф Цанков в нови аранжименти, особено основани от извънредно надарения пианист и композитор Милен Кукошаров. Публиката в действителност беше на „ Среща с приказка/та “, една същински красива приказка, от която никой не искаше да излиза. Едно от най-големите имена в джаза в продължение на няколко десетилетия, притежател на Грами, австралиецът Франк Гамбали сподели за какво е бил обичания китарист на Чик Кърия, с чиито Elektrik Band е свирил в продължение на 36 години. Той дойде в Банско със собствен суперквартет, формиран от музиканти от най-висока класа, Франк Гамбали показа една стратегия с невероятна последователност до последната пиеса, която разгласи като „ епична “ с цялостно съображение.

Банско джаз фестивал съчетава вълнуващи осъществявания, богата стратегия и културно многообразие, което трансформира града в една от най-привлекателните дестинации за феновете на джаза. Организаторите се гордеят, че фестивалът продължава да затвърждава традицията да поддържа младите гении и да дава платформа за показване на разнообразни стилове на джаз музиката. С неспокойствие чакаме идващите дни от фестивала, когато ще имаме опцията да се насладим на още удивителни осъществявания и да открием нови гении. Поканени сте да се присъедините към нас и да споделите това незабравимо преживяване!

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на уеб страницата на Банско джаз фест www.banskojazzfestival.bg или на страницата във Фейсбук - www.facebook.com/BanskoJazz
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР