Сред тях са Русия, Сърбия, Македония, Украйна, както и манастирите

...
Сред тях са Русия, Сърбия, Македония, Украйна, както и манастирите
Коментари Харесай

Днес е Рождество Христово по Юлианския календар

Сред тях са Русия, Сърбия, Македония, Украйна, както и манастирите в Света Гора, коптите в Египет и други.

Съперничещите си патриаршии на Киев и Москва изложиха нескрито различията си в приветствията си по случай православната Коледа, която се отбелязва тази нощ в Украйна и Русия, съобщи Франс прес.

"Надяваме се, че Господ ще ни помогне да прогоним Злото и да победим агресора, тъй като истината е на наша страна ", декларира в оповестено на уеб страницата си видеообръщение патриархът на Киев Филарет, имайки поради Русия.

Патриархът на Москва Кирил пък изрази вяра в свое изказване, че "нациите от историческа Рус (името на първата славянска страна, учредена към Киев) ще запазят и възобновят духовното си единение ".

Тези думи са ориентирани към Филарет, някогашен почитан член на Московската патриаршия, който след независимостта на Украйна през 1991 година и разпадането на Съветския съюз учреди Украинска православна черква и се самопровъзгласи за неин патриарх.

Отношенията сред Киев и Москва са в най-ниската си точка откогато Русия анексира Крим през 2014 година и избухна сепаратисткият спор в проруската източна част на Украйна, в който са убити над 10 000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР