Според разследването на журналисти, всяка година се събират между 77

...
Според разследването на журналисти, всяка година се събират между 77
Коментари Харесай

Разследване: Огромна корупция в МОСВ. Кой се облажва със стотици милиони от „екотаксите“?

Според следствието на публицисти, всяка година се събират сред 77 и 87 милиона лв. в хазната от таксите върху колите, като единствено 3 милиона от тях се регистрират като доходи в държавното дружество ПУДООС към Министерство на околната среда и водите (Министерството на околната среда и водите). Останалите над 95% от таксите влизат в касите на акционерни сдружения с напълно липса на държавно и общинско присъединяване, които се назовават организации по оползотворяване на излезли от приложимост МПС.

Пред постройките на в страната липсват каси на държавното дружество ПУДООС, а има само офиси на някои от частните сдружения, които са получили лиценз от Министерство на околната среда и водите. Повечето водачи не са осведомени, първо, че не са задължени да заплащат тази такса, и второ, че не я заплащат на страната, а даже и самите чиновници на КАТ насочват хората към гишетата на частните организации.

Хората, чакащи на опашката пред КАТ, разясняват, че настоящата система е " страна в страната ".

Вносителите на коли стачкуват против Наредбата с аргумента, че не би трябвало да заплащат екотакси, тъй като производителят или вносителят, от която и да е страна в Европейския съюз, към този момент е заплатил същата такса и се получава два пъти заплащане за едно и също нещо.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на вносителите на коли, Христо Христов, твърди, че през годините са предприемали голям брой опити да отстранен тази такса, като Асоциацията на рециклиращата промишленост е отправяла сигнали даже до Европейската комисия, настоявайки " продуктовите такси " да се вливат в бюджета и да бъдат обществени средства.

Христов е убеден, че зад министерството стоят съществени предприемачи, на които главния им бизнес е обвързван със скрап.

А къде потъват парите?

Според Светлана Божкова, шеф на Дирекция „ Управление на отпадъците ” сдруженията имат ангажимент само да се отчетата пред Министерство на околната среда и водите с одитен отчет.

Може да видите видеото ТУК

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Екотакса еко такса КАТ продуктова такса регистрация на автомобил МОСВ скрап Управление на отпадъците Светлана Божкова ПУДООС МПС присвояване
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР