СподелиПромените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента. Шестата

...
СподелиПромените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента. Шестата
Коментари Харесай

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Сподели
Промените в Конституцията влизат за дефинитивно приемане в Народното събрание. Шестата корекция на главния закон влиза в пленарна зала, откакто през уикенда текстовете бяха гласувани от депутатите от отрасловата Комисия по конституционни въпроси на две изключителни съвещания.

Прието беше разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета, като в съдийския ще доминира професионалната квота, а в прокурорския – парламентарната. Мандатът на основния прокурор се понижава на 5 години, а на ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд остават по 7. Сегашният Висш съдебен съвет, както и краткотрайно изпълняващият длъжността основен прокурор ще продължат да работят най-малко още 9 месеца поради признатите периоди от влизане в действие на наредбите.

Ограничения има и в пълномощията на президента. Той ще може да избира за длъжностен министър председател сред 8 длъжностни лица, измежду тях ръководителят на Народно събрание, Върховен касационен съд, Сметната палата, омбудсманът и други, само че се чака в зала да бъде направена корекция.

Парламентът към този момент няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов с претекст, че би трябвало да има надзор върху служебния кабинет. Допуска се двойно поданство за депутати. Отпадна предлагането 24 май да размени като народен празник 3 март.

Вчера съпредседателят на Политическа партия Демократична България Кирил Петков изрази убеденост, че е реализиран консенсус с ГЕРБ Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи:

„ Вярваме и сме безусловно уверени, че измененията, които сме решили, ще минат. Това, което виждаме е, че за главните промени имаме единодушие и мисля, че ще имаме и гласове “, разяснява Петков.

Няма изясненост дали опозицията има намерение още веднъж да блокира провеждането на пленарно съвещание.

Преди съвещанието в пленарната зала, от 9 ч., е планувано съвещание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси за продължение на второто четене на законопроекта за държавен бюджет за идната година. Вчера вечерта, като извънрeдна точка от дневния ред, Народното събрание одобри рамката на бюджета на второ четене.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР