Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения

...
Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения
Коментари Харесай

Спасиха бебе на 22 дни с коклюш в столична болница

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки затруднения от болестта беше избавено след денонощна битка за живота му и триседмично лекуване в Отделението по неонатология на УМБАЛ Токуда, оповестиха от болничното заведение.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично поделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна активност. Направената рентгенография открива данни за лобарна пневмония с възпалителна интензивност.

Поради негативна серология за нормалните инфекции на бебето е изработен PCR тест за коклюш, който е положителен. Неонатолозите навреме стартират ориентирано лекуване за коклюшната зараза.

 Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19. Защо в Китай действаха толкоз строго? Тази сутрин 4 мин. Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19. Защо в Китай действаха толкоз строго?  100-дневната кашлица: Какво е коклюш и за какво е рисков? България 5 мин. 100-дневната кашлица: Какво е коклюш и за какво е рисков?  Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано България 2 мин. Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано  Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения против коклюш България 3 мин. Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения против коклюш  Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19. Защо в Китай действаха толкоз строго? Тази сутрин 4 мин. Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19. Защо в Китай действаха толкоз строго?  100-дневната кашлица: Какво е коклюш и за какво е рисков? България 5 мин. 100-дневната кашлица: Какво е коклюш и за какво е рисков?  Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано България 2 мин. Бебетата към този момент могат да бъдат имунизирани против коклюш по-рано  Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения против коклюш България 3 мин. Въвеждат се краткотрайни противоепидемични ограничения против коклюш

Налага се включване на спомагателни антибиотици и лекарства поради повишаваща се по време на престоя възпалителна интензивност и извънредно повишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има нужда от подкрепяне на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лекуване то развива полиорганна непълнота, засягаща белия дроб и функционалността на сърцето.

„ След триседмично лекуване, в границите на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната непълнота, както и възпалителната интензивност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лекуване и рекомендации за следващо следене “, уточни доктор Радка Масларска, шеф на Отделението по неонатология.

Предвид извънредно тежкото протичане на болестта при бебетата тя посъветва бременните дами да се ваксинират против коклюш сред 27 и 36 гестационна седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР