Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Постите пречистват тялото и укрепват духа

 34-1

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 45 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

През последните години се усилва броят на хората, които постят и са осведомени с условията на религиозния канон. Този избор ни доближава към обичайния през вековете метод на живот, с помощта на който българите са били здрави и дълголетни.

Предците ни са се хранили със зеленчуци и плодове, пълнозърнест самун, мед, варива, ядки и други, децата се кърмели до 2-3 години. Месо и сирене предците ни са слагали на трапезата в 4 къси интервала на годината, постоянно предшествани от пости и насочени към празничната обредност в многолюдните български семейства.

По време на великденските пости /тази година с начало 19 февруари/, най-продължителни в православния календар, стартира огромното многообразие от зеленолистни зеленчуци. За тях е научно потвърдено, че са значима и огромна част от менюто на хората, които живеят най-дълго в изумително здраве.

Зеленолистните са в най-богатата на хранителни субстанции група измежду всички на земята и имат огромно количество белтъчини под формата на елементарно усвояеми аминокиселини. В избрани дни през този пост може да се хапват риба и морски блага и да се пие вино. Разбира се, не за пиршества, а на избрани от канона дати. При постенето се употребява растителна лой, само че в лимитирано количество. Често подсещам на пациентите, че в многолюдните български домове имало две дървени лъжици за готвене, които в никакъв случай не смесвали предназначението си – една за постни ястия, и друга – за блажни.

Спазвайки постите, съвременникът ни отваря пред себе си врата към един необикновен свят – на естетика с природата и пълностоен живот без бремето на заболяванията. Много мои пациенти с течение на времето избират да станат вегетарианци или вегани. Най-висша степен на отхвърли от заличаване на живи същества за храна е суровоядството. Към него се минава последователно, само че то се избира от хората, избавили се от нелечими с методите на формалната медицина заболявания. Ястията, десертите и свежите питиета от сурови артикули са извънредно потребни и рецептите за тях непрестанно се обогатяват. Не е значимо коя категория ще изберем – пост или веганство, значим е резултатът от промененото ни мислене и убеждението да не прекрачваме естествените закони.

За жал модерният градски човек толкоз дълготрайно и настойчиво се е гаврил с организма си, че той е податлив да се съпротивлява на опитите за по-щадящо отношение. Прекаляването с бяло брашно, бяла захар, месни деликатеси, консервирани храни, чипсове, алкохол, кафе, енергийни питиета ни прави освен доста заболели и дебели, само че и подвластни от нездравословните привички. Като спрем да вземем за пример „ опиата ” месо и свръхсладките газирани питиета, огромната възбуденост, на която непринудено сме се подлагали, понижава и това провокира комплицираност и възприятие за демобилизация. Важно е да се знае, че отровите, трупани през годините в другите органи, стартират да се чистят при постене и това е обвързвано с прочут дискомфорт, предхождащ оздравителни процеси. Възможно е да се появят главоболие, световъртеж, изнемощялост, само че те отминават за два-три дни. Опитът ми в последните 25 години с над 45 000 пациенти демонстрира, че лекуването с плодове, чай и мед, както и постенето, се понасят доста леко и ги вършат по-жизнени и дейни, заредени с позитивни мисли и с по-добри качества да запомнят и да подреждат проектите си.

Много постоянно пациентите задават въпроса по какъв начин след дълги пости да се премине към друго хранене без разтърсвания. Ако човек съблюдава здравословен режим през цялата година, включването на малко скотски артикули след постите няма да го натовари. Той не е бил на дълготрайно недояждане – единствено с вода или сокове от плодове и зеленчуци, а се е хранил с постни ястия, салати, подправени с лимон и без сол, маслини, зеленчуци, плодове, ядки, семена и други Месото от отгледано в домашни условия животно не е толкоз нездравословно, както промишлено създаденото, цялостно с хормони, антибиотици и още рискови за здравето химикали. Но с месото, яйцата, млякото и млечните артикули не трябва да се прекалява. Препоръчителният им банкет е веднъж седмично, на едно хранене – един тип животинска храна, идната седмица – различен тип и т. н.

Неоснователно е безпокойството, че по време на пости има риск от дефицит на белтъчини. Всъщност всички сурови ядки имат изцяло задоволително количество белтъчини – 100 г орехи съдържат 15 г белтъчини, овесените ядки – 17 г, лешниците – 15, кашуто – 18, бадемите – 21 година От варивата лещата и бобът имат по 26 г белтъчини в 100 г количество, а пълнозърнестият ориз и покълналото жито- по 8 година За съпоставяне -100 г свинско месо съдържа 14 г белтъчини, сафридът- 18 г, кравето сирене- 16 година

Постът е изцяло филтриране, тъй като нездравословни и отровни могат да са освен храните, само че и мислите, и настроенията. Когато сме решили да стартираме смяната в себе си, не е належащо да го тръбим. Вглъбяването пробужда размисъл и самокритика, и когато сме виновни за своето здраве, даваме по натурален метод образец на обичаните от нас хора, да последват пътя ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР