Върховният ирански духовен лидер, аятолах Али Хаменей призова иранците да

...
Върховният ирански духовен лидер, аятолах Али Хаменей призова иранците да
Коментари Харесай

Аятолах Али Хаменей: Иранският народ не трябва да се безпокои

Върховният ирански нравствен водач, аятолах Али Хаменей прикани иранците да не са обезпокоени за страната след хеликоптерния случай с президента Ебрахим Раиси, предадоха международните организации

" Иранският народ не би трябвало да се безпокои. Няма да има проблеми за страната ", увери иранският нравствен водач и изрази вяра, че " Бог ще върне президента и неговите спътници в ръцете на народа им ". Той прикани всички да се молят за здравето на " тези чиновници на народа ".
       
Ройтерс разгласява информация какво ще последва в Иран, в случай че президентът почине или е некадърен да извършва отговорностите си.

Според член 131 на конституцията на страната, в случай че президентът почине, до момента в който извършва длъжността, си първият вицепрезидент поема поста му, като за това е належащо и одобряването му от висшия нравствен водач, който има финалната дума по всички държавни въпроси.

После съвет, формиран от първия вицепрезидент, от ръководителя на Народното събрание и от ръководителя на правосъдната система, би трябвало да провеждат провеждането на избори за нов президент в период до 50 дни.

Раиси беше определен за президент през 2021 година и мандатът му изтича през 2025 г. 

Хеликоптерът на Раиси е направил твърдо кацане в планински регион по-рано през днешния ден при неприятни метеорологични условия, напомнят ирански медии, като представен иранския вътрешен министър Ахмад Вахиди.

Към мястото се насочиха 46 избавителни екипи.

Ръководителят на основния действен щаб на иранския Комитет на Червения полумесец Рахия Алишунди съобщи, че четири групи спасители към този момент са достигнали до координатите, за които се счита, че са на мястото на произшествието, оповестява държавната телевизия ИРИБ.

Според организация МЕХР причина за случая може да са били неприятните метеорологични условия. В региона е имало дъжд и гъста мъгла.

Раиси се завръщаше с конвой от три хеликоптера от разкриване на язовирна стена, на което присъстваше и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. То се състоя в провинция Източен Азербайджан, разположена в Западен Иран. Останалите два хеликоптера от кортежа са кацнали в Тебриз, както е било планувано. В хеликоптера на Раиси е бил и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, заяви Българска телеграфна агенция, цитирЙКИ Иирански медии.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР