Специализираният наказателен съд започва днес гледането на делото за фалита

...
Специализираният наказателен съд започва днес гледането на делото за фалита
Коментари Харесай

Мегаделото за КТБ тръгва в специализирания съд

Специализираният углавен съд стартира през днешния ден гледането на делото за банкрута на КТБ, оповестява Нова тв.

Обвинените са 18 – измежду тях е някогашният мажоритарен притежател на банката Цветан Василев. Съдът ще взема решение дали е отговорен по 76 действия, измежду които проведена незаконна група и длъжностно заграбване в изключително огромни размери.
За длъжностно закононарушение отива на съд и някогашният подуправител на Българска народна банка Цветан Гунев.

Над 5000 страници е обвинителният акт по делото КТБ, който беше импортиран от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата оповестиха, че са разпитани повече от 400 очевидци. Изготвени са над 90 експертизи от 27 движимости лица, напомня Дарик.

Обемът на събрания доказателствен материал, дружно с материалните доказателства и приложенията, надвишава 1360 тома.
Делото бе разпределено на инцидентен принцип на съдия Виржиния Петрова.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, сподели, че в общ житейски смисъл, случаят " КТБ "  представлява най-голямата финансова машинация с корупционен привкус в новата българска история.

„ Аз почитам труда на хората от прокуратурата, различен е въпросът дали е на практика добър ход да се влиза с обвинителни актове в размер хиляди страници, защото това затруднява самия развой “, разяснява юрист Александър Кашъмов пред бТВ.

Кашъмов даде образец с друго огромно дело – за гърмежите в Горни Лом. Обвинителният акт по него е бил 120 страници и четенето в правосъдна зала, като изисква законът, е лишило цялостен един ден. Предвид на това, че в София е съвсем невероятно едно дело да се насрочва всеки ден, обвинителният акт за КТБ може би ще се чете половин-една година, допусна юристът.

По думите му е необичайно, че Делян Пеевски не участва в делото нито като обвиняем, нито като очевидец, „ поради несъмненото му присъединяване в събитията, околните му връзки с главния обвиняем Цветан Василев и неговата основна роля в актуалния стопански и политически живот в страната “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР