Специализираната прокуратура повдигна обвинения на десетима българи за участие в

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на десетима българи за участие в
Коментари Харесай

Българските и австрийските власти разбиха група за производство и трафик на наркотици

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на десетима българи за присъединяване в проведена незаконна група за произвеждане на опиати, трафик на дрогата в Австрия и разпространяване в столицата Виена.

Групата е обезвредена на 13 февруари 2018 година при едновременна интервенция на ГДБОП, ТС БОП-Стара Загора и Специализирана прокуратура в Казанлък, с. Енина и гр. Крън, както и на полицията във Виена. Двама от групата – ръководителят и един от куриерите, са арестувани в австрийската столица в миг на снабдяване и приемане на пратка. В Австрия са арестувани най-малко още три лица, съпричастни с активността на групата, само че които не са свързани с следствието в България, оповестиха от пресцентъра на профилираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че групата е произвеждала и пласирала в Австрия марихуана, амфетамин и метаамфетамин (пико) от януари 2017 година Четирима от участниците се грижели за развъждането на индийския коноп в четири здания в с. Енина и близка вилна зона. Растенията засаждали в саксии, употребявали торове и препарати за ускорение на растежа им и за укрепване на цъфтежа. Производството било проведено в неголеми количества на повече места, с цел да се понижат вредите, ако полицията открие някоя от „ оранжериите “. Стръкове били изсушавани по домовете на участниците, а готовата марихуана била затваряна в буркани (а след това и пренасяна така), с цел да не се усеща по характерната й миризма.

Ръководителят и уредник на групата направлявал ежедневно активността и давал инструкции по телефона от Виена, където живеел и пласирал опиати измежду българите в австрийската столица. За задачата групата била снабдена с австрийски СИМ карти. В България ръководителят идвал с микробус или с ван с австрийска регистрация единствено, с цел да вземе нужното количество опиати и да ги прекара в Австрия. С противозаконния трафик се занимавал и участник групата, чийто непосредствен преди време бе арестуван за трафик на 74 кг хероин за Испания.

Финансирането на наркопроизводството е ставало най-често с пари, изпращани от Виена посредством компания за парични преводи. В други случаи са били купувани коли втора ръка, внасяни са в България и са продавани. Днес, 14 февруари 2018 година, Специализираната прокуратура наложи на арестуваните в България участници в групата задържане до 72 часа. Предстои в Специализирания углавен съд да бъде импортирано искане за налагане на „ Задържане под стража “ за всеки от тях. Предстои предявяване на обвиняванията на двамата арестувани в Австрия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР