До края на юли т.г. фирма Запрянови – 03“ трябва

...
До края на юли т.г. фирма Запрянови – 03“ трябва
Коментари Харесай

Колко още ще чакат чистата вода жителите на Брестовица?

До края на юли т.г. компания „ Запрянови – 03 “ би трябвало да построи пречиствателната станция за водата в Брестовица, а до края на октомври 2024 година и напорния тръбопровод на селото.

Осигуряването на чиста питейна вода за жителите на пловдивското село Брестовица е обвързвано с реализирането на няколко плана, за които хората чакат от години. Рехабилитацията на водопроводната мрежа е обект първа категория по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и включва реорганизация на водопроводи към селото с дължина близо 5 км. (4917 m).

За рехабилитация на довеждащите напорни водопроводи в с. Брестовица е подписан контракт с компания „ Запрянови – 03 “ ООД.Изпълнението започва на 30.04.2024 година, асрокът е 180 календарни дни от датата на сключване на протокола за разкриване на строителната площадка.Водопроводите към селото би трябвало бъдат свързани с нови тръбни кладенци в землището на село Йоаким Груево, община Стамболийски.

За реорганизация на водопровода от ПС Брестовица 3 до високата зона на с. Брестовицае издадено позволение за градеж и е извършена процедура по Закона за публичните поръчки (ЗОП).Поради липса на средства във ВиК – Пловдив,на 16 април т.г. бяха подписани два контракта за заем сред „ Български ВиК холдинг “ ЕАД и ВиК, по които се планува даването на нужното финансиране за реализирането на обекта и за възнаграждение на Данък добавена стойност.



За замяна на вътрешната водопроводна мрежа на селото, жителите на което от години нямат годна за пиянство вода, досега не са обезпечени средства.

Министерство на регионалното развитие има опция за финансово подкрепяне на общините в границите на Закон за държавния бюджет за 2024 година за осъществяване на предпочитаните обекти по Инвестиционна стратегия за общински планове. Към края на април обаче няма препоръчани планове от страна на община Родопи за вътрешната водопроводна мрежа и възобновяване на асфалтовите настилки на уличната мрежа в селото,уточняват за Дарикрадио от Министерството на районното развиване.

Към ограниченията за справяне с казуса с неприятното качество на питейната вода в село Брестовица в развой на осъществяване е и плана заизграждане на уреди за филтриране на водата,с цел премахване на мангана в нея.Изпълнител по този план, който е на стойност близо 270000 лева, още веднъж е компания „ Запрянови – 03 “. Според регистъра на публичните поръчки той би трябвало да завърши до 26 юли т.г.

След питане на екипа на Дарик Пловдив от Министерство на регионалното развитие ще изискат Регионална здравна ревизия - Пловдив и Изпълнителна организация по околна среда да дават настояща информация за осъществените разбори за качеството на питейната вода в село Брестовица през последните месеци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР