Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест

...
Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд отказа да предаде българин, разследван за измама в Германия

Варненският областен съд отхвърли да извърши европейска заповед за арест за предаването на Владимир Г., който се търси от правосъдните управляващи в Германия за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене. Европейската заповед за арест е издадена на 9 септември тази година от Районния съд в Бамберг.

В документите, изпратени от немските управляващи, е посочено че Владимир Г. е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от задгранични жители. Според проверяващите, Владимир Г., както и други така наречен „ сътрудници по задържане “, се представяли с подправена идентичност по телефон и е-поща на немски жители. Подвеждали своите клиенти да влагат обилни суми пари в разнообразни финансови принадлежности с обещания за високи облаги, като употребявали манипулативен програмен продукт, с цел да ги заблудят, че вложените пари се усилват. Инвестиции не били правени, а подадените средствата, били превеждани по сметки на незаконната група.

Германската прокуратура проверява Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 година до 29.07.2020 година е направил 32 закононарушения, като направените посредством схемата депозити са в размер на 432 824 евро, както и три опита за машинация в размер на общо 55 000 евро. Според немския Наказателен кодекс, оптималният размер на плануваното наказване за закононарушенията, в които е упрекнат мъжът, е 15 години затвор.

Българинът беше арестуван на 25 октомври във Варна. След преценка на събраните по делото доказателства и мненията на страните, тричленният правосъден състав на Варненския областен съд одобри, че ЕЗА дава отговор на формалните условия, само че предаването на Владимир Г. следва да бъде отказано. Като главен мотив за решението си съдът показва, че закононарушението, за което е упрекнат мъжът, е осъществено напълно на територията на България. Съдът удостовери мярката за неотклонение „ подписка “ до влизане в действие на правосъдния акт. Решението предстои на обжалване или митинг в 5-дневен период пред Апелативния съд във Варна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР