София. Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала

...
София. Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Австрия е приоритетен икономически партньор и водещ инвеститор в България

София. Президентът Румен Радев удостои на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 посланика на Република Австрия у нас Роланд Хаузер с медал „ Стара планина “ първа степен, оповестиха от прессекретариата на президента. Високото държавно отличие се връчва за извънредно огромните заслуги на дипломата за укрепването и развиването на двустранните връзки сред България и Австрия.
„ По време на мандата на дипломат Хаузер бяха положени огромни старания за привличането на вниманието на деловите и финансовите среди към България. Австрия е наш предпочитан стопански сътрудник и водещ вложител в страната ни “, сподели Румен Радев, като добави, че отличните връзки сред двете страни са резултат на поредни старания и на приноса на генерации дипломати, на бизнеса, на университетските и културните среди и жителите.
Имаше и продължава да има изключително огромна динамичност сред двете ни страни по време на триото ръководи на Съвета на Европейски Съюз, където дружно работихме по значими цели от европейския дневен ред - миграцията, сигурността, вероятността на Западните Балкани. Лично с ангажираността на дипломат Хаузер имаме огромна динамичност в политическите връзки на високо и най-високо равнище, означи президентът.
В речта си Румен Радев открои и сполучливото посещаване на австрийския президент Александър ван дер Белен у нас и присъединяване му в тристранната среща в Русе, която се организира през май т.г. по самодейност на българския държавен глава, и на която беше доказан общият интерес на България, Австрия и Румъния за съживяването на Дунавската тактика.
По време на церемонията Румен Радев даде висока оценка и на дейния продан в региона на образованието, науката и културата сред България и Австрия.
От своя страна Роланд Хаузер съобщи, че за него е голяма чест да получи най-високото държавно отличие и уточни, че тематики като миграцията, отбраната на външните граници на Европейски Съюз, европейската вероятност за Западните Балкани се преглеждат от двете страни по доста подобен метод. „ Австрия и България избраха съвсем едни и същи цели за своите ръководи на Съвета на Европейски Съюз “, уточни дипломат Хаузер.
Пред гостите на церемонията австрийският посланик означи, че със брачната половинка си са обиколили България по време на своя мандат и е очарован от историята и културните обичаи на страната ни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР