София. Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант Рамбол, въз

...
София. Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант Рамбол, въз
Коментари Харесай

Милка Христова, БСП - София: Искаме разсекретяване на докладите, въз основа на които е избрана технологията скарно изгаряне на RDF

София. Искаме разсекретяване на отчетите на датския съветник " Рамбол ", въз основа на които е определена технологията " скарно изгаряне на RDF ". Това съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова, откакто през днешния ден беше даден ход на делото в Административния съд София-град по жалбата на 15 общински съветници от разнообразни политически групи в СОС, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София . Те се обърнаха към съда, след отхвърли на СОС да допусне осъществяване на локален референдум, обвързван с построяването на апаратура за горене на RDF-отпадъци на територията на столицата и вземането за задачата на заем в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от " Топлофикация София ".
" Съдът, в тричленен състав, даде ход на делото, изслуша страните и техните причини и доказателствени претенции ", изясни Милка Христова. " Делото беше отсрочено за 7-и юни за показване на доказателства и за излагане на спомагателни съображения на страните. Ако съдът одобри жалбата за основателна, ще се сътвори опция да бъде извършен локален референдум с към този момент поставените три въпроса. Ако обаче жалбата не бъде призната за основателна, на нас, вносителите, ни остава опцията да предизвикваме референдум посредством събиране на подписка ", добави тя.
Във връзка с делото на 7-и юни, жалбоподателите упорстват да им бъдат предоставени отчетите на датския съветник " Рамбол ". " На базата на тези отчети, с изключение на технологията - скарно изгаряне на RDF, е несъмнено и мястото за създаване на инсталацията - в центъра на София, зад Централна гара, методът на превозване - с тежкотоварни камиони от с. Яна, както и са направени финансовите планове и обосновки ", изясни Милка Христова. " На делото стана публично ясно, че въпросната документи е била засекретена от общинската администрация и достъп до нея са имали единствено общинските съветници - членове на Постоянната комисия по " Опазване на околната среда, земеделие и гори ", само че единствено при категорично сключване на декларация за неразгласяване на информация. Този факт автоматизирано сложи нас, жалбоподателите, в обстановка, в която сме длъжни да вземем неинформирано решение и да сме в неспособност да преценим решенията на консултанта. При изискване, че претекстовете в обжалваното решение на СОС против нецелесъобразността на въпросите за референдума са взети на база на засекретените отчети на консултанта, на процедура ние сме сложени в неспособност да защитим целесъобразността на въпросите за референдума. При изискване, че се взема решение въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има директно значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, те също имат право да се произнесат при решаването му. А най-правилният метод за това е провеждането на локален референдум ", сподели още тя.
Както е известно, 15 общински съветници от разнообразни политически групи в СОС желаеха да бъде извършен локален референдум с три въпроса, свързани с построяването на апаратура за горене на RDF-отпадъци на територията на Топлоелектрическа централа " София ". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за създаване на апаратура за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. “История Славянобългарска ”, на територията на Топлоелектрическа централа " София "? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци да се построи до Завода за механично и биолгично отнасяне на боклуци, в местността " Садината " до село Яна. Искането на 15-те общински съветници за осъществяване на локален референдум не беше позволено от ръководещите в Столична община с причините, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отвод, съветниците подадоха тъжба до Административния съд.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР