София е осигурена с вода за години напред. Това заяви

...
София е осигурена с вода за години напред. Това заяви
Коментари Харесай

София е осигурена с вода за години напред, уверява Фандъкова

София е обезпечена с вода за години напред. Това съобщи пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка плана водата от бент. " Бели Искър " да минава през ВиК мрежата на столицата.

Тя уточни, че в Столичната община към този момент са получили публично писмо от тримата виновни министри с искане предлагането да се прегледа на съвещание на Столичния общински съвет.

Възложили сме правенето на отчет, в който да се заложат гаранциите, които изисках - да няма никакъв риск за столицата и София да получи спомагателни вложения за ВиК системата си, съобщи Фандъкова.

Тя акцентира, че наложително упорства да има спирателен механизъм на резервоара в " Мало Бучино ", тъй че столичани да са спокойни, че във всеки миг този приток може да се спре.

Кметът увери, че посоченият в предлагането размер от 300 л/сек не съставлява никакъв проблем за мрежата на София.

Запитана дали има задоволително количество вода в бент. " Бели Искър ", с цел да се обезпечи вода на Перник, Фандъкова уточни, че столицата използва приблизително към 12 млн. куб м на месец, а сега в бент. " Искър " - главният снабдител на вода за София, има към 450 млн. куб. м. В " Бели искър " пък количеството е 9 млн. куб. м.

" Софийска вода " разполага с надзорен център в Бистрица, тъй че в действително време се управлява всеки литър вода във водопровода на София, посочи градоначалникът.

Фандъкова съобщи, че е получила уверението на министъра на стопанската система Емил Караниколов, че ремонтът на стената на бент. " Бели Искър " ще стартира още тази година и то, без да се източва язовира. Била е контрактувана и още една инвестиция - свързването на водопроводната система на София с язовир " Огняново ".

Запитана за чия сметка ще е поддръжката и употребата на цялата система, тя уточни, че използването ще бъде възмездно, само че увери, че няма да се отрази на цената на софиянци. По увещание на Караниколов съгласно предварителните планове това се отнасяло и за перничани.

Всички разноски щели да се поемат от страната, в чиито планове е заложено построяването на връзката сред " Мало Бучино " и Перник.

Фандъкова уточни, че следва идната седмица да се направи съвещание на СОС, на което да бъде взето дефинитивно решение.

Относно въпроса с мръсния въздух в столицата Фандъкова съобщи, че следи в действително време обстановката посредством общинската система за мониторинг. Тя подсети, че един от двата стратегически плана е точно чистотата на въздуха, като се работи по едно и също време по над 100 ограничения - възстановяване на градския превоз, замяна на печките на дърва и въглища, повече осведоменост, повече миене - заложени са съвсем 8,5 млн. за тази година, и надзор върху горенето.

По данни на кмета от началото на годината са направени над 500 инспекции за горене и са наложени над 50 наказания. Проверките са на строителни обекти, сервизи и горене на боклуци навън. За юридическите лица глобите са много съществени и работят превантивно, увери тя.

Фандъкова подсети и че се приготвя нискоемисионна зона, в която да може да се стопират колите, които замърсяват повече.

Друга мярка е построяването на паркинги по кварталите и буферни паркинги, каквито към този момент има общо шест, а до края на 2020 година се планува да бъдат построени още три.

Кметът уточни, че заложенията бюджет на Столичната община за 2020 година е 1 милиарда 722 млн. лв. и той е ориентиран към два стратегически целта. 216 млн. лв. са ориентирани към дотъкмяване на 12 км от третата линия на метрото, които би трябвало да са подготвени до края на тази година. Фандъкова подсети, че се купуват и нови електробуси, трамваи и тролеи.

По нейни думи най-важното било да продължи модернизацията на градския превоз, която дефинира като " невиждана " и акцентира, че 90% от рейсовете на София към този момент са сменени. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР