СНИМКА: БУЛФОТОМинистър-председателят Кирил Петков трябва да направи нещо много спешно

...
СНИМКА: БУЛФОТОМинистър-председателят Кирил Петков трябва да направи нещо много спешно
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Кирил Петков трябва да проведе спешни консултации с парламентарните групи

СНИМКА: " БУЛФОТО "

Министър-председателят Кирил Петков би трябвало да направи нещо доста незабавно – да събере на консултация или да организира обособени съвещания с ръководителите на парламентарните групи и да се реализира оптимален консенсус за няколко неща до края на този месец, преди да се позволи политическата рецесия. Оттам нататък всяка една парламентарна група ще реши своя излаз и своето държание, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред публицисти в Ловеч, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите й актуализацията на бюджета би трябвало да стане до края на този месец. Тя дефинира вчерашното решение на бюджетната комисия да отхвърли плана за актуализация като „ задоволително обезпокоителен и рисков казус “. „ Затова тези диалози би трябвало да се проведат в границите на ръководещата коалиция, както и с управленията на опозиционните парламентарни групи, с цел да може да се подсигурява най-малко минимумът от тази актуализация, който включва обществените ограничения вътре в предлагането за бюджет “, добави вицепрезидентът.

Тя сподели още, че се надява на съдържателна полемика в пленарната зала, тъй че да бъдат регистрирани парите, както нужни за обществените помощи за най-бедните и най-пострадали хора, по този начин „ да надделее разсъдъкът и да се провиснал обещаните пари за българските общини “.

Според нея би трябвало да се реализира и консенсус по още една доста значима външнополитическа задача - България да отбрани своя интерес на последния съвет от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз в края на юни, в който би трябвало да се реши въпросът дали да стартират формалните договаряния с Република Северна Македония. „ От вчерашните съвещания с еврокомисаря по разширението Оливер Вархей аз персонално не прочетох вест - нито ново предложение от страна на нашите европейски сътрудници, нито каквато и да било стъпка от страна на нашите западни съседи “, уточни Йотова. Тя добави, че България би трябвало да поддържа ветото и да си остане на равнищата на позициите, които е изработила още пред 2019 година и които бяха доказани на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 10 януари т. година

Вицепрезидентът разяснява и вероятността за изключителни парламентарни избори, като съобщи, че не е време за такива, защото обстановката е прекомерно комплицирана.

„ Сега, когато на няколкостотин километра до нас бушува война, на която, за жалост, освен не й се вижда краят, само че се и задълбочава, когато е нужен настоящ парламент, тъй като България може да бъде сложена в обстановка да взима доста тежки решения, колкото повече отдалечим датата на изборите, толкоз по-добре. Разбира се, ще бъде доста мъчно, само че в ръцете на министър-председателят е да предложи толкоз мощни решения, че да не могат да бъдат отказани за приемане от страна на опозицията. Ако те с в полза на българските жители, ни виждам кой може да му попречи “, сподели още Илияна Йотова.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР