Снимка: БТА До момента от изтегления кредит от 5,31 млн.

...
Снимка: БТА До момента от изтегления кредит от 5,31 млн.
Коментари Харесай

Реставрираната Синагога във Видин ще е готова до края на септември

Снимка: БТА

До момента от изтегления заем от 5,31 млн. лева са усвоени към 2, 9 млн. лева Усвояването се прави поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и от Фонд " ФЛАГ " реализират управлява, сподели още Илиева.

Кметът на Видин - Цветан Ценков, изясни, че заради сложността на плана, дружно с компанията реализатор, са решили и предложили удължаването на крайния период и увери, че изцяло подготвена е помощната постройка към Синагогата, която ще служи за туристически информативен център.

В момента се работи по вътрешното художественото й оформление, оформят се другите декоративни детайли, с цел да се трансформира Синагогата в края на ремонта в туристически обект " Културен център Жул Паскин ".

Снимка: БТА

За да може да се работи и реконструира полуразрушеният еврейски храм, трябваше постройката да бъде укрепена изцяло, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на плана за реституция и акомодация на емблематичната за Видин постройка, арх. Ангел Недялков. Тухлите, с които е построена, са на повече от 125 години, което в допълнение затрудни ремонтните действия, сподели още архитектът и посочи, че строителните работи по разчистване на тухлената зидария и осъществяване на консервационните и изцяло реставрационните действия на храма се правят към този момент близо две години от старта им.

Реставрацията на видинската Синагога (обявена за монумент от национално значение през 1967 г.) и превръщането й в Културен център се осъществя по план, финансиран безплатно по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година, и посредством финансов инструмент - контракт за капиталов заем с " Регионален фонд за градско развиване " и Банка ДСК. Осигуреното финансиране е близо 10 млн. лева, като първичният краен период за осъществяване на дейностите бе месец ноември 2022 година.

Реализацията на плана стана допустима, откакто организацията на евреите в България " Шалом " трансферира собствеността на молитвения храм на Община Видин, с цел да може общината да кандидатства с план за финансиране с европейски средства, добави ръководителят на плана.

Сградата на втората по величина Синагога в страната е издигната през 1894 година Архитектурният проект е от вида на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с нюанс и използването на древноеврейски знаци. Олтарът е бил подложен в абсида върху подиум, обагрен в синьо, алено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За украса на постройката са употребявани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е прекратена през 1950 година, заради всеобщото изселване на еврейските фамилии от града. До 60-те години на предишния век е употребен за разнообразни потребности, след което е оставен на произвола на ориста.

Към края на предишния век се прави опит за реституция, отстранява се покривът на храма, укрепват се основите и обектът се замразява. През лятото на 2021 започва днешната реституция.

Снимка: БТА

В предишното Синагогата е наричана " Белия лебед " поради своята красива фасада, която се е виждала от река Дунав, напомня арх. Недялков. Проектът има за цел да бъде реставрирана и социализирана постройката на Синагогата и прилежащия аграрен парцел, като ги трансформира в туристическа атракция, сплотяваща функционалности на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк, сподели още ръководителят на плана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР