Смъртоносна болест опустошава маслиновите дървета в Южна Италия от 10

...
Смъртоносна болест опустошава маслиновите дървета в Южна Италия от 10
Коментари Харесай

Отряд от суперкучета спасява умиращите маслинови дървета на Италия


Смъртоносна болест опустошава маслиновите дървета в Южна Италия от 10 години. Отлично подготвен отряд от супер кучета обаче може да ги избави.

Vivai Giuranna е огромна оранжерия с над един милион растения в град Парабита, област Пулия. В нея косматите четириноги търсят ксилела фастидиоза (Xylella fastidiosa) - бактерия, която опустошава маслиновите дървета.

Пако и още няколко кучета съставляват добре образования екип на Xylella Detection Dogs.

Марио Фортебрачио е дресьорът на четириногите. Когато им покаже саксиите, те се втурват през растенията с наклонена глава, подушвайки всяко в корена. И получават информация, до която хората не могат да доближат сами.

„ Кучетата не вършат нищо, в случай че няма премия “, споделя Фортебрачио пред Би Би Си.

След няколко секунди тригодишният лабрадор Пако се завръща при треньора си, откакто е извършил задачата си. Кучето подвига крайник, с цел да уринира върху близкото растение, размахва опашка и чака лакомство.

„ Тези кучета имат нещо неповторимо “, споделя Анджело Деле Доне, основен фитосанитарен контрольор към държавното управление за провинция Лече, който се бори с бактерията - откогато е открита в Пулия през 2013 година



Ксилела фастидиоза стопира преместването на вода от корените към листата

Ксилела фастидиоза запушва ксилемата на дърветата, която придвижва вода от корените към листата, а това постепенно ги задушава и те умират.

Има инсекти, които популяризират заболяването - когато отхапят от инфектиран лист, бактериите минават в слюнката им, а по-късно предават заболяването, когато се хранят със идващото крепко растение.

Специалистите към момента не са разкрили лек за болестта, а растенията постепенно изсъхват.

Бактерията унищожава портокалови полета в Бразилия, лозя в Калифорния и крушови дървета в Тайван

Ксилела фастидиоза се среща в няколко варианта. Според последните изследвания на специалистите всички те засягат 595 типа растения в света. През предишния век тази бактерия е унищожила портокалови полета в Бразилия, лозя в Южна Калифорния и крушови дървета в Тайван.

А преди 10 години е достигнала до маслиновите дървета на Пулия.

Със своите 60 милиона маслинови дървета региона произвеждаше до 50% от италианския зехтин. Само за няколко години обаче бактерията заразява и убива 21 милиона дървета, доста от които са на няколко века.

Днес безпределно море от мъртви, сиви стволове покрива огромна част от района. Те са това, което е останало от хиляди дребни ферми, мелници за маслини и оранжерии.
View this post on Instagram



Мауро Джурана, притежателят на Vivai Giuranna, би трябвало да изхвърли растения на стойност към 1 милион евро, откакто инспекторите откриват инфектирани дръвчета в обекта му.

„ През първите години не взехме строги ограничения против ограничението на бактерията, а към този момент нямаме монументални дървета “, споделя той.

По-рано Италия е разследвана от Европейската комисия за несъответстваща реакция

Иска му се контролът да е бил по-строг и по-бърз, само че в началото е имало песимизъм за връзката сред ксилела фастидиоза и гибелта на дърветата. Италия беше разследвана даже от Европейската комисия за несъответстваща реакция. А страната предприма по-сериозни ограничения като широкомащабно наблюдаване на заболяването. Въпреки това тя продължава да се популяризира в маслиновите полета на Пулия.



Всяка година бактерията завладява нови 20 км

Бактерията продължава да се популяризира на север, като всяка година завладява нови 20 км. Появява се и в други райони на Италия и Европа. Правителствата показват угриженост, до момента в който учените и инспекторите по растенията търсят способи да лимитират заболяването и да предотвратят разпространяването ѝ.

След като инфектирано дърво, което се намира до здрави дървета, бъде разпознато, то би трябвало да се изкорени, а всички към него се ревизират деликатно.

Кучетата откриват опиати, експлозиви и изнасилвачи. Защо да не откриват и бактерии?

„ Това е невиждана екологична злополука. Не може просто да ни повлече, би трябвало да реагираме “, разяснява Никола ди Ноя, агроном от Таранто и общоприет шеф на Unaprol, най-големия италиански консорциум за произвеждане на зехтин.

Той е индивидът, който се сеща, че в битката с бактерията, може да бъдат включени кучета. Като офицер в жандармерията Никола ди Ноя работел с кучета при откриването на опиати и експлозиви и знае, че те имат невероятни обонятелни умения. Ами в случай че могат да откриват и ксилела фастидиоза?

„ Започнахме да изследваме дали има случаи, при които кучета реагират на растенията по този метод. Открихме, че екип от калифорнийски специалисти е измислил метод да употребява обонянието им за разкриване на бактерии в цитрусовите плодове “, споделя някогашният карабинер.

Развълнуван от концепцията си, той се свързва с националната организация на Италия, която записва кучетата в страната (ENCI), както и с основните откриватели на бактерията за Бари и Пулия от Националния съвет за научни проучвания.
View this post on Instagram



Xylella Detection Dogs - конница от кучета

Така Никола ди Ноя привиква кавалерията от кучета Xylella Detection Dogs.

Носът на кучето работи като човешкия. Докато вдишваме и издишваме, рецепторите в него записват молекули във въздуха и изпращат информация до мозъка.

Носът на кучето има обаче и няколко разнообразни характерности, които вършат обонянието му изключително мощно. Четириногите имат 20 пъти повече обонятелни рецептори от хората, които изпращат сигнали до мозъка им, а поради метода си на издишване - през двата странични процепа на носа, а не през ноздрите, могат да подушват в непрестанен цикъл, улавяйки огромни размери въздух и миризми. Някои специалисти показват, че хората сме безусловно „ слепи “ за миризмите спрямо кучетата.

За да се ориентират в света на миризмите обаче, са нужни специфични образования.

Холандската полиция работила с кучета в случаи на изнасилвания. Животните помагали за идентифицирането на изнасилвачите по тяхната сперма.

Кучетата разпознават миризми по метода, по който хората разпознават лица

Специалистите споделят, че можем да мислим за кучетата като за високо подготвени експерти, които разпознават миризми по метода, по който хората разпознават лица.

Спрингер шпаньол, немска овчарка, кокер шпаньол и лабрадор

Според Серена Донини, треньор на кучета за ENCI и координатор на пробната стратегия Xylella Detection Dogs, има някои породи кучета като спрингер шпаньол, немска овчарка, кокер шпаньол и лабрадор, които с помощта на по-големия си нос и пространство в гръдния панер, са по-подходящи за улавянето на миризми.

„ Много е значимо създаването на система за хонорари “, споделя Донини.

Колкото повече кучето обича да хваща топка и да демонстрира, че е захласнато от тях, толкоз по-вероятно е да ги търси. „ Докато нямаме нещо, което кучето желае толкоз мощно, че съвсем би било готово да убие, с цел да го получи, не можем да продължим напред в образованието “, показва още тя.

Магията на гумената играчка

Често срещан предмет, с който Донини и нейните сътрудници работят, е гумена играчка. Първоначално оставят кучето да си играе с нея, по-късно му я скриват, с цел да разработят уменията му за търсене. Всеки път, когато кучето я откри, получава лакомство.

За кучетата гумата има доста характерна миризма. Колкото повече четириногото напредва в образованието, толкоз повече дресьорът отстранява от гумата, до момента в който тя стане с размерите на леща.

Колкото по-малък е гуменият откъс, толкоз повече кучето се концентрира върху намирането му и форсира честотата на душене. Кучето бива подготвено и по какъв начин да покаже, че е намерило това, което търси - посредством заледяване, лай или сядане.

Миризмата на инфектирано растение

А най-после обучителите вмъкват целевата миризма в тези извършения. За да спасят маслиновите дървета в Италия, кучетата се научават да записват миризмата на инфектирано растение. Подобно на хората, когато растенията се заразят, техният метаболизъм и мирис се трансформират.

За да покаже прецизността на кучетата, Донини слага пет дребни маслинови дръвчета в саксии в един ред. Едно от тях е инфектирано с бактерията. Дресьорът на кучета Фортебрачио алармира на Елис - седемгодишен спрингер шпаньол, който спринтира през растенията и замръзва пред инфектираното дръвче, махайки с опашка. След това се връща при дресьора си, с цел да получи наградка.

Независимо къде в редицата попада инфектирано дръвче, Елис и Пако, изрично го виждат и замръзват пред него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР