Служебният кабинет ще предложи законодателни промени в пореден опит да

...
Служебният кабинет ще предложи законодателни промени в пореден опит да
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще предложи за надценка над 20% търговците да уведомяват КЗП

Служебният кабинет ще предложи законодателни промени в следващ опит да понижи цените на питателните артикули, като възнамерява въвеждане на осведомителен режим от всички търговци, които поставят надценка от над 20-25% върху дадена стока. Това заяви в предаването " Здравей, България " служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

Идеята е всички надценки над този размер да се оповестяват на Комисията за отбрана на потребителя (КЗП), която по този метод ще може да ревизира какъв тъкмо е аргумента за слагането на по-висока последна цена.

Стоянов аргументира повишението на инфлацията през предходната година както с редицата фактори като войната и енергийната рецесия, по този начин и с приходите, които са се вдигнали на няколко пъти.

" Моментът е доста тъничък. Разбира се, че приходите в по този начин обстановка би трябвало да се подвигат. Въпросът е с какъв брой, какъв брой бързо, по какъв начин по отношение на останалите ограничения. Смятам, че предходната година беше прекомерно и не се случиха нещата както би трябвало и това докара до по-високата инфлация в България по отношение на тази в Европейски Съюз ", разяснява той.

Служебният министър акцентира още, че при инспекциите, които страната стартира във връзка с цените на храните у нас, е открита всеобща надценка от над 80-90%. Има и случаи, при които цените са с надценка от 100%.

Стоянов сподели още, че сега продължава да се събира информация по отношение на цените на дадени артикули и в други страни. Към момента те демонстрират, че редица храни са с към 40% по-скъпи в България.

" Виждаме български артикули, които отсам пътуват чак до Европа и там са по-евтини в сравнение с тук ", съобщи той.

Такъв образец са млечните артикули и съответно българското сирене, което в някои страни като Белгия се продава доста по-евтино.

Служебният кабинет желае и други промени по отношение на нелоялните търговски практики. Те са във връзка с глобите при формиран акт, които все още стигат до 50 хиляди лева Според Стоянов това е дребна сума, поради фактът, че в страни в Европа сходни наказателни актове се пресмятат до 4% от оборота на търговеца.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР