Следващото поколение чипове Meteor Lake на Intel ще включва не

...
Следващото поколение чипове Meteor Lake на Intel ще включва не
Коментари Харесай

Чиповете Intel Meteor Lake ще разполагат с NPU – невронен процесор за локална работа с изкуствен интелект

Следващото потомство чипове Meteor Lake на Intel ще включва освен процесорните ядра и графичната подсистема, само че и копроцесор NPU (Neural Processing Unit), който дебютира в този състав и е усъвършенстван за работа с изкуствен интелект.

NPU в чиповете Meteor Lake на Intel ще разреши на преносимите компютри да обработват програмен продукт, основан на изкуствен интелект, като да вземем за пример Stable Diffusion или чатботове, основани на езици, локално, т.е. вътрешно, без да се прибягва до облак и без да се жертва продуктивността или несъразмерната консумация на сила. Тази подсистема е спомогнала за възстановяване на енергийната успеваемост при работни натоварвания с ИИ с 8 пъти. Intel към този момент е демонстрирала този копроцесор на Computex 2023, само че тогава той се наричаше VPU (Versatile Processing Unit).

NPU е част от SoC чиплета на процесора Meteor Lake на Intel и включва два невронни изчислителни мотори (Neural Compute Engines), всеки от които може да бъде ангажиран от лично работно натоварване или да бъде смесен за една огромна задача. Разработчиците на програмен продукт от трети страни могат да употребяват общоприети за промишлеността приложни програмни интерфейси (API), с цел да опростят приемането на платформата, прецизират от Intel. NPU е изцяло самостоятелна подсистема, даже дотам, че Windows Task Manager я демонстрира като настрана изчислително устройство дружно с CPU и GPU.

Intel показва опциите на Meteor Lake за работа с изкуствен интелект, като употребява за образец генератора на изображения Stable Diffusion. Интегрираният графичен процесор се оправи с бенчмарк задачата за 14,5 секунди, като показва консумация от 37 W. На NPU му лиши малко повече време за обработка на същата задача – 20,7 секунди, само че се нуждаеше единствено от 10 W сила. Възможно е и съчетание на ресурсите – взаимно графичният процесор и NPU се оправиха за 11,3 секунди, а потреблението на сила беше по-ниска, в сравнение с в първия случай – 30 W.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР