След всички тези дискусии, време ли е за конкретни решения?

...
След всички тези дискусии, време ли е за конкретни решения?
Коментари Харесай

Приключва срещата на върха за финансите и климата: Време ли е за конкретни стъпки?

След всички тези полемики , време ли е за съответни решения ? Целта на двудневната среща на върха , отдадена на въпросите в региона на климата и финансите , която завършва през днешния ден в Париж , беше да се дефинират съответни ограничения за подкрепяне на бедните и разрастващите се страни, чието състояние се утежни от опустошителните последствия от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, да се оправят по-добре с бедността и климатичните проблеми.

Въпреки че срещата на международните и финансовите водачи няма мандат за взимане на публични решения, френският президент Еманюел Макрон даде обещание да показа лист със задания , който да бъде съпроводен от инструмент за следене на напредъка .

„ Трябва да предложим мобилизации, задължения, нови принадлежности и напълно съответни решения, които ще трансформират живота в страните, изправени пред тези провокации “, съобщи Макрон .

Пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери показа същата позиция, като съобщи пред “Associated Press ”, че конференцията ще има за цел да излезе с някои резултати , които са съответни за това по какъв начин може да бъде мобилизирано финансирането в опит да се понижат по-бързо излъчванията .

Няколко деятели и неправителствени организации приканиха участниците в срещата на върха да подсигуряват , че богатите страни ще се ангажират с облекчение на дълга на бедните народи , в това число с отменяне на заеми. Обсъдена беше и уговорка за прекъсване на изплащането на задължения от страна на страни, наранени от рискови климатични феномени. Наред с това, набира мощ концепцията за въвеждане на налог върху излъчванията на парникови газове , отделяни от действия , свързани с интернационалното мореплаване , като е допустимо това да бъде признато на срещата на Международната морска организация през юли. Някои специалисти считат, че данъкът единствено върху корабоплаването може да събере 100 милиарда $ годишно, а една безапелационна декларация по този въпрос в Париж може да обезпечи на Макрон алегорична победа, изключително в случай че получи поддръжката на Международната морска организация идващия месец.

За да се съберат повече пари, деятелите упорстват и за въвеждането на висок налог върху промишлеността за изкопаеми горива , както и на различен налог върху финансовите транзакции . За момента обаче тези две оферти наподобява нямат огромна поддръжка измежду по-богатите страни.

През първия ден на срещата на върха бяха оповестени няколко съглашения . Френски публични представители обявиха, че обременената с задължения Замбия е постигнала съглашение с няколко кредитори, в това число Китай, за смяна на изискванията на заеми на стойност 6,3 милиарда $. Сенегал пък е постигнал съглашение с Европейския съюз и западните си съдружници за поддръжка на напъните си да усъвършенства достъпа си до електрическа енергия и да усили каузи на възобновимата сила до 40 % до 2030 година На срещата участваха също по този начин и доста високопоставени лица от небогати и уязвими от климатичните промени страни , като в залата бяха единствено двама висши водачи от Групата на седемте най-развити страни – Макрон и немският канцлер Олаф Шолц . Съединени американски щати бяха показани от министърката на финансите Джанет Йелън и пратеника по въпросите на климата Джон Кери . Сред останалите участници бяха министър-председателят на Китай Ли Цян , президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва , председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , ръководителят на Световната банка Аджай Банга и председателката на МВФ Кристалина Георгиева .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР