Администрацията на Байдън е съобщила на ключови законодатели, че ще

...
Администрацията на Байдън е съобщила на ключови законодатели, че ще
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън изпраща още 1 млрд. долара под формата на оръжия и боеприпаси за Израел

Администрацията на Байдън е съобщила на основни законодатели, че ще изпрати на Израел спомагателни оръжия и муниции на стойност над 1 милиарда $. Това оповестиха трима сътрудници на Конгреса, представени от „ Асошиейтед прес “. Изданието прецизира, че не е известно към този миг какъв брой скоро ще бъдат доставени оръжията.

Това е първата оръжейна пратка за Израел , която се разкрива, откакто администрацията спря различен трансфер на оръжие, състоящ се от 3500 бомби с тегло до 2000 кг всяка, този месец. Администрацията на Байдън, базирайки се на угриженост за цивилните жертви в Газа , съобщи, че е спряла прехвърлянето на бомбите, с цел да попречи на Израел да употребява тези съответни муниции при офанзивата си в пренаселения южен град Рафах в Газа.

Пакетът, оповестен във вторник, включва към 700 млн. $ за танкови муниции, 500 млн. $ за тактически транспортни средства и 60 млн. $ за минохвъргачки, обявиха помощниците на Конгреса . Те приказваха при изискване за анонимност, с цел да обсъдят прехвърлянето на оръжия , който към момента не е оповестен обществено.

Нямаше незабавни данни по кое време ще бъде изпратено оръжието. Двамата помощници на Конгреса обявиха, че доставката не е част от дълго отлагания пакет за задгранична помощ , който Конгресът одобри, а президентът Джо Байдън подписа предишния месец. Не стана ясно дали пратката е последният транш от съществуваща продажба на оръжие или нещо ново.

Администрацията на Байдън е подложена на рецензии и от двете страни на политическия набор поради военната си поддръжка за продължаващата към този момент седем месеца война на Израел против „ Хамас “ в Газа – в миг, когато Байдън се бори за преизбиране против някогашния президент Доналд Тръмп. Някои от сътрудниците на Байдън от Демократическата партия го подтикнаха да ограничи прехвърлянията на нападателни оръжия за Израел, за да окаже напън върху съдружника на Съединени американски щати да направи повече за отбрана на палестинските цивилни . Протестите в колежанските кампуси в Съединени американски щати затвърдиха това обръщение тази пролет.

Републиканските законодатели се възползваха от паузата на администрацията във връзка с прехвърлянията на бомби, заявявайки, че всяко понижаване на поддръжката на Съединени американски щати за Израел – най-близкия им съдружник в Близкия изток – отслабва тази страна в битката ѝ с „ Хамас “ и други подкрепяни от Иран групировки. В Камарата на представителите възнамеряват тази седмица да внесат законопроект, който да задължи доставката на нападателно оръжие за Израел.

Въпреки еднократното прекъсване на доставката на бомби , Байдън и представители на администрацията дадоха да се разбере, че ще продължат другите доставки на оръжия и цялостната военна поддръжка за Израел, който е най-големият адресат на американска военна помощ . Пред кореспонденти в понеделник представителят по националната сигурност Джон Кърби посочи:

„ Байдън ще се погрижи за това Израел да разполага с всички военни средства, от които се нуждае, с цел да се пази против всички свои врагове, в това число „ Хамас “ . За него това е доста ясно: той ще продължи да дава на Израел всички благоприятни условия, от които се нуждае, само че не желае избрани категории американски оръжия да се употребяват в избран тип интервенция на несъмнено място. И още веднъж, той е бил явен и пореден в това отношение.

„ Wall Street Journal “ пръв заяви за проектите за пакет оръжия за Израел на стойност 1 милиарда $ .

В отговор на проекта на републиканците от Камарата на представителите да придвижат напред законопроект, който да задължи доставката на нападателни оръжия за Израел, Белият дом съобщи във вторник, че Байдън ще наложи несъгласие на законопроекта , в случай че той бъде признат от Конгреса. Законопроектът на процедура няма късмет в следения от демократите Сенат . Демократите от Камарата на представителите обаче са ненапълно разграничени по въпроса и към две дузини от тях са подписали писмо до администрацията на Байдън, в което декларират, че са „ надълбоко загрижени за посланието , изпратено посредством прекъсването на доставката на бомбите.

Един от подписалите писмото, нюйоркският народен представител Ричи Торес , съобщи, че евентуално ще гласоподава за законопроекта, макар опълчването на Белия дом. Той изтъкма:

„ Имам общо предписание да поддържам произраелски закони, в случай че не включват отровно хапче – да вземем за пример съкращения във вътрешната политика . “

Освен писмената опасност за налагане на несъгласие, съгласно чиновник на администрацията Белият дом е поддържал контакти с разнообразни законодатели и помощници в Конгреса по отношение на законодателството .

„ Категорично, изрично се противопоставяме на опитите да се ограничи опцията на президента да разполага с американска помощ за сигурност в сходство с задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати , съобщи тази седмица прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер , като добави, че администрацията възнамерява да похарчи „ до последния цент “, провиснал от Конгреса в спомагателния пакет за национална сигурност , който беше подписан от Байдън предишния месец.

Премиерът на Словакия е бил прострелян

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР