След като в края на миналата седмица президентът на САЩ

...
След като в края на миналата седмица президентът на САЩ
Коментари Харесай

Как законно се избягва плащането на данъци и близо или далеч е решението?

След като в края на предходната седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, целяща ограничение на антиконкурентните практики в разнообразни браншове, в това число софтуерния, при започване на тази Европейският съюз отсрочи въвеждането на дигитален налог, с претекста - утвърденото на 10 юли от Г-20 световно корпоративно данъчно съглашение. Съединени американски щати обаче лобираха против европейския данък върху цифровите продажби, който щеше да засегне бизнеса на колосите от Силициевата котловина в Европа.

 " Когато погледнеш интернационалните данъчни закони безусловно се откриват хиляди специфични или преференциални текстове с изключения, които могат да бъдат употребявани от фирмите, с цел да си спестят пари . Пари, които могат да бъдат употребявани да вземем за пример за вложения, изследвания и развойни действия, а също по този начин и заплати и обществени помощи. Противно на това, което чуваме от Организацията за икономическо съдействие и взимащите данъчни решения, истината е, че поради опциите за освобождение от данъчно облагане в международен мащаб, корпоративното облагане към този момент не е под контрола на държавните управления и за жалост - на множеството политици. Корпоративното данъчно облагане е в действителност най-непрозрачната форма на данъчно облагане. "
- разяснява доктор Матиас Бауер - старши икономист в Европейския център за интернационална политическа стопанска система, относно употребяваните от дребни и огромни компании в целия свят схеми за отклоняване от данъчно облагане. И добавя картината:
 Снимка: Kindel Media/pexels.com
" Франция и Китай са огромните образци за лицемерието в сегашния спор за укриването на налози и потребността от промяна. Френското държавно управление упорства за световен най-малък корпоративен налог, само че в това време има въведена система за най-много 10-процентен налог върху приходи от интелектуална благосъстоятелност. И с това изключение френското държавно управление цели да насърчи техническите нововъведения в рамките на Франция. Подобни видове " патентни кутии " са широкоразпространени в Европа. Повечето от тях са въведени през последните 20 години. Вероятно е да се появят и още такива.  Аналогично, китайското държавно управление неотдавна удължи система за данъчно облекчение за локалните производители. Цел на китайското държавно управление е да поддържа в допълнение растежа и софтуерните нововъведения в китайските граници. Всичко това допуска, че данъчната конкуренция в корпоративното облагане ще спре единствено тогава, когато налозите върху корпоративните доходи бъдат изцяло отстранени . Следователно дебатът за данъчна промяна не би трябвало да бъде за специфични налози на избрани софтуерни компании, а би трябвало да се запитаме дали има смисъл да продължаваме да разчитаме на най-непрозрачната и най-вредна за стопанската система форма на данъчно облагане и дали не е по-добре да се доверим на доста по-прозрачни форми на данъчно облагане, да вземем за пример налог върху финансовите приходи, налог върху приходите от труд и налози върху разноските за финансови транзакции. "
 Снимка: RODNAE Productions/pexels.com
Съединените щати приветстваха съглашението на Организацията за икономическо съдействие и развиване за международен най-малък корпоративен налог от най-малко 15 %, само че не утвърждават проектите на Европейския съюз за налози върху цифровите услуги. Защо?
" Цифрите демонстрират, че доста обичайни компании с централи във Франция, Германия, Италия и други страни членки имат доста ниска успеваемост при корпоративното данъчно облагане. Така че първият фундаментален въпрос е: за какво Европейският съюз не слага под прицел всички тези компании? Компании, за които може да се каже, че имат европейски паспорт. Причината е, че Брюксел искаше да полза най-вече непознати компании, продаващи услугите си на европейски консуматори . Говорим за доста сполучливи и конкурентоспособни компании. В първичния европейски цифров налог, който беше препоръчан през 2017-а, беше заложена дискриминация. В първото предложение съзнателно се дискриминира против избрани бизнес модели, които нормално са обезпечавани от компании, основани в Евросъюза, обслужващи европейски консуматори. С неотдавна препоръчаната европейска цифрова такса - нов вид налог за дигаталните компании, Европейският съюз желае да разшири обсега на данъчното облагане . Тази такса към момента се създава и е " замразена " до второ разпореждане - най-малко до есента на 2021-а. Въпреки това някои източници оповестяват, че обект на таксата ще са към 9000 европейски и неевропейски компании, работещи на европейска земя. Така, Брюксел желае да отговори на рецензията от Вашингтон и да избегне американски отговор против европейските компании, правещи бизнес в Съединените щати. "  
Снимки: pixabay.com, pexels.com и unsplash.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР