Щитовидната жлеза е малка, пеперудообразна жлеза, разположена в основата на

...
Щитовидната жлеза е малка, пеперудообразна жлеза, разположена в основата на
Коментари Харесай

Билки при увеличена щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е дребна, пеперудообразна жлеза, ситуирана в основата на шията, тъкмо под “Адамовата ябълка ” при мъжете. По създание тя е част от комплицирана мрежа от жлези, наречена ендокринна система. Ендокринната система е виновна за координирането на доста от функционалностите на тялото.

Щитовидната жлеза създава хормони, чиято съществена функционалност е да контролират обмяната на веществата. Всяко нарушаване в нея, може да докара до хормонален дисбаланс, включващ нараснало произвеждане ма хормони (хипертиреоидизъм) или намалено (хипотиреоидизъм).

При хипертироидизъм, щитовидната жлеза е свръхактивна и създава прекалено много хормон. Хипертироидизмът визира към 1% от дамите и е по-рядко срещан при мъжете. Прекомерното произвеждане на хормони на щитовидната жлеза води до признаци като:

безпокойствие
раздразнителност
сърцетуптене
нервност
нараснало изпотяване
зной
проблеми със съня
тънка кожа
чуплива коса и нокти
мускулна уязвимост
намаляване
изпъкнали очи (при болест на Грейвс)

Лечението при хипертиреоидизъм цели унищожават щитовидната жлеза или блокиране на производството на хормони. За задачата може да се ползват антитироидни медикаменти, които предотвратяват производството на хормони на щитовидната жлеза. Възможно е да се извърши и интервенция за премахване на щитовидната жлеза. Отстраняването на щитовидната жлеза може да докара до хипотиреоидизъм, заради което след такава интервенция, човек би трябвало да приема тиреоиден хормон всекидневно.

Хипотиреоидизмът е противопоставен на хипертиреоидизма. При него, тиреоидната жлеза не може да създава задоволително хормони. Често се предизвиква от болест на Хашимото, интервенция за премахване на щитовидната жлеза или увреждане от радиационна терапия. Повечето случаи на хипотиреоидизъм са леки. Твърде дребното произвеждане на тироидни хормони може да аргументи признаци като:

отмалялост
суха кожа
нараснала сензитивност към простуда
проблеми с паметта
запек
меланхолия
качване на тегло
уязвимост
занимателен сърдечен темп

Основното лекуване при хипотиреоидизъм е приемът на лекарства осигуряващи нужните хормони на щитовидната жлеза. Особено значимо е те да бъдат вярно дозирани, защото приемането на прекалено високи концентрации може да аргументи признаци на хипертиреоидизъм!

Уголемяване на щитовидната жлеза

Често при увеличаване на щитовидната жлеза се употребява понятието “гуша ”.

Нормална и уголемена щитовидна жлеза

Какво може да докара до увеличаване на щитовидната жлеза?

Недостиг на йод. Най-честата причина за увеличаване на щитовидната жлеза, в международен мащаб, е йодният недостиг в диетата. Изследователи считат, че този проблем визира 200 милиона от 800 милиона души, които са с дефицит на йод в международен мащаб.

Адекватно количество йод е безусловно належащо за производството на тиреоидни хормони. Йодът нормално се среща в морската вода, както и в почвата към крайбрежните региони, по тази причина и по-често казусът визира хората, които не живеят покрай морето. В устрема си да всмуква повече йод от тялото, щитовидната жлеза може доста да усили размерите си.

Същевременно, гушата може да се дължи или да е признак на хипертиреоидизъм.

Вид на очите при болест на ГрейвсБолест на Грейвс е най-честата причина за хипертиреоидизъм, засягаща към 70 % от хората с несъразмерна интензивност на щитовидната жлеза. Представлява автоимунно разстройство, което настава, когато имунната система на тялото неправилно нападна щитовидната жлеза и предизвиква несъразмерна продукция на хормона, виновен за регулирането на метаболизма. Болестта е наследствена и може да се развие на всяка възраст при мъже или дами, само че е доста по-често при дами на възраст от 20 до 30 години. Други рискови фактори включват стрес, бременност и тютюнопушене. Когато има високо равнище на тиреоиден хормон в кръвта, системите на тялото се форсират и предизвикват признаци, които са общи за хипертиреоидизма. Те включват:

безпокойствие
нервност
отмалялост
трептене на ръцете
интензивен или несиметричен сърдечен темп
прекалено изпотяване
нарушавания в съня
диария или ускорена перисталтика
промени в менструалния цикъл
отичане в региона на шията (гуша)
изпъкване на очните ябълки и проблеми със зрението

Болест на Хашимото. Представлява автоимунно разстройство, известно още като продължителен лимфоцитен тиреоидит. Това е една от най-честите причина за хипотиреоидизъм. Може да се развие на всяка възраст, само че най-често визира дами на междинна възраст. Болестта поражда, когато имунната система на тялото неправилно нападна и постепенно унищожава щитовидната жлеза и способността й да създава хормони.

Симптомите на заболяването също не са характерни, което значи, че те имитират признаци на доста други условия:

отмалялост
меланхолия
запек
повишение на тежестта
суха кожа
суха, изтъняваща коса
неясно, пухкаво лице
тежка и нередовна менструация
нетърпимост към студа
увеличена щитовидна жлеза или гуша

Възпаление: Възпалителното положение на щитовидната жлеза, известно като тироидит, предизвиква болежка и отичане, което води до гуша.

Рак на щитовидната жлеза: Това не е доста постоянно срещана причина, само че може да докара до гадене. Ракът в щитовидната жлеза нормално се характеризира с отичане или уголемение от едната страна на щитовидната жлеза.
Някои от другите аргументи за гуша могат да включват и мулти-нодуларен бъбрек, бременност и обособени тироидни възли.

Гуша може да засегне всеки, на всяка възраст, изключително в региона на света, където храните, богати на йод са в дефицит. Въпреки това, по-често се следи след 40-годишна възраст и при дами, които са предразположени към нарушавания на щитовидната жлеза. Други рискови фактори включват приложимост на някои медикаменти, бременност и радиационна експозиция.

Какви признаци се следят при уголемена щитовидна жлеза (гуша)?

Симптоми на гушаМного пъти първичният етап на гуша остава неусетен заради доста дребния размер на подутата щитовидна жлеза и неналичието на други признаци. Може обаче да се появи чувство за стягане в гърлото, лек дискомфорт при дишане и преглъщане, дружно с кашлица и пресипнал глас, само че тези признаци постоянно остават подценени. Ето за какво, даже при съществуване на напълно лек оток, би трябвало да се консултирате с Вашия доктор.

Диагнозата се открива чрез обикновен физически обзор, проучване на кръвните равнища на тиреоиден хормон, TSH и антитела в кръвта. Ултразвукът на щитовидната жлеза може да откри съществуване на отичане или възли.

Обикновено гушата се лекува, единствено когато предизвиква признаци. Може да включва банкет на дребни дози йод, в случай че е в следствие от йоден недостиг. Радиоактивният йод може да понижи размера на щитовидната жлеза. Посредством хирургична намеса може да бъде отстрани цялата или част от жлезата.

Алтернативната медицина също намира необятно приложение в лекуването на увеличена щитовидна жлеза. Домашните и билкови медикаменти, които да ви оказват помощ са:

Ленено семе

Ленено семеЛененото семе е различен богат източник на хранителни субстанции, в това число антиоксиданти. Древната индийска Аюрведа употребява паста от ленено семе, за понижаване на възпалението в основата на шията и лекуване на “гушата ”.

За да получите паста от ленено семе са Ви нужни 2 супени лъжици от него и вода, в количество задоволително, с цел да извършите паста. Ако разполагате с цели ленени семена, ги стрийте, до приемането на към 2 супени лъжици ленено семе на прахуляк. Добавете водата и разбъркайте, с цел да получите паста. Нанесете тази ленена паста върху шията си и я оставете за към 20-25 минути. След това измийте пастата и подсушете деликатно с чиста забрадка.

Киселец

Листа от киселецЛистата от киселец могат да бъдат употребявани, освен за подготвяне на супи, салати и сосове, само че и за лекуване на увеличена щитовидна жлеза. Начинът на потребление на тези листа също е под формата на паста. За задачата, вземете една шепа листа от киселец и 2 супени лъжици зехтин. Стрийте листата до приемане на паста, прибавете зехтин и разбъркайте добре. Нанесете върху шията и изчакайте 15-20 минути. След това изплакнете мястото с чиста вода и подсушете.

Глухарче

Глухарче чайГлухарче е доста потребна билка и се употребява като билков лек за разнообразни болести, нормално под формата на чай.

При увеличена щитовидна жлеза, най-широко приложение за понижаване на подуването намират листа от глухарче под формата на паста дружно с пречистено масло Гхи (ghee). За задачата се нуждаете от няколко листа от глухарче и 2 супени лъжици пречистено масло. Стрийте листата, с цел да извършите паста. Ако е належащо, можете да употребявате малко вода. След това смесете получената паста с маслото и разбъркайте добре. Загрейте сместа леко, като не допускате да се нагорещи и я нанесете върху региона на шията, в мястото, на което усещате подуването. Оставете да престои към 15-20 минути. Правете това всеки ден, в продължение на най-малко 2 седмици.

Чесън

ЧесънСпоред диетолога Gale Maleskey, чесънът има дарба да понижава подуването на шията, породено от уголемената щитовидна жлеза. Той предлага да се употребява свеж чесън, минимум три пъти седмично. Много други проучвания също поддържат чесъна като естествено средство за лекуване при проблеми с щитовидната жлеза. Той съдържа доста растителни химикали, които работят като антиоксиданти и поддържат функционалностите на клетките на тялото. Проучвания демонстрират, че екстрактите от чесън усилват производството на глутатион – молекула, която е значима за поддържане на здравето и салдото на хормона на щитовидната жлеза. Ето някои способи, по които можете да включите чесъна в менюто си за възстановяване на цялостното здраве:

Яжте 3-4 сурови скилидки чесън заран.
Направете си разядка от недопечен чесън с домат, лук, зехтин.
Добавете надробен недопечен чесън с лимонен сок и магданоз, с цел да извършите дресинг за салата.
Поръсете сурово настърган чесън върху препечена филийка.
Добавете чесън към пюре от авокадо.
Добавете настърган чесън към вашите сосове.
Използвайте чесън в картофено пюре.
Направете чай с чесън, мед и лимон

За да подобрите цялостното си здраве и да спрете развиването на “гуша ”, яжте чесъна минимум три пъти седмично. Може да приемате чесън и под формата на добавка.

Зелен чай

Зелен чай в чашаЗеленият чай е прочут стимулант и енергиен бустер, а също така, оказва помощ да се усъвършенства функционалността на щитовидната жлеза. Високото наличие на натурален флуорид също способства за поддържане на тироидната жлеза. Неговите антиоксиданти се борят със свободните радикали, за които е известно, че подтикват появяването на “гуша ” и даже тумори. Всичко това прави зеленият чай подобаващ, както за предварителна защита, по този начин и за лекуване на увеличена щитовидна жлеза. За да приготвите зелен чай се нуждаете от:

листа от зелен чай – 1 чаена лъжичка или пакетче
гореща вода – 1 чаша
мед (по избор) – 1-2 чаени лъжички

Поставете листата от зелен чай в подобаващ съд и ги залейте с горещата вода. Оставете да се накисне за 5 минути и прецедете. Добавете мед, (ако желаете) и разбъркайте добре. Пийте този зелен чай три пъти дневно.

Мокреш (поточарка)

Билка мокрешМокреш е билка с високо наличие на йод, заемаща второ място след морските зеленчуци. Такова високо равнище на йод не се открива в никоя друга билка или зарзават, който пораства на сушата. Освен йод, съдържа високи концентрации на други минерали и хранителни субстанции като сяра, германий и антиоксидантни витамини, в това число витамин В17, който се смята за антираков витамин.

Всичко това прави тази билка извънредно потребна за щитовидната жлеза и чудесно средство за лекуване на гуша. Може да включите мокреш в ежедневната си диета, както и да приготвите домакински лек. За задачата Ви е нужна билка, в количество, което да е задоволително, за приемането на 2 супени лъжици паста.

За приемането на пастата е нужно да смачкате хубаво билката. Нанесете пастата в региона на увеличената щитовидна жлеза и я оставете за 15-20 минути. След това, отмийте с вода и подсушете.

Келп

КелпВ кафявите водорасли, наречени Келп се съдържат обилни количества йод и оказват помощ при регулирането на функционалността на щитовидната жлеза. Японската кухня съдържа доста водорасли. Така че, суши е добър вид, с цел да ги добавите към диетата си. Ако не сте последовател на суши, може да опитате други способи да включите водорасли в диетата си.

Може да откриете келп в Азиатски магазини и под името Kombu, защото по този начин е прочут в Япония. Може да го използвайте за подготвяне на разнообразни японски ястия или за нововъведения на личните си ястия. Келпът има естествено солено усет, което го прави подобаващ сурогат на готварската сол или примес с нея.

Срещниче

Срещниче билкаСрещничето (Lycopus virginicus) е билка, която обичайно се употребява, освен за лекуване на свръхактивна щитовидна жлеза, само че и за лекуване на едва сърце, болежка в гърдите и оток. Наличието на фенолни киселини, флавоноиди и танини в срещничето способства за инхибиране на тиреотропина – хормонът, подтикващ щитовидната жлеза. Прекомерните равнища на тиреотропин предизвикват гуша.

Най-добрият метод да се възползвате от потребни свойства на срещничето е под формата на чай: Вземете 1 чаена лъжичка от изсушената билка и я залейте с чаша гореща вода. Оставете да се накисне за към 10 минути (ако употребявате пакетче чай може единствено за 3-4 минути). Добавете мед по избор. Пийте по три чаши дневно.

Ако приемате диуретици или други медикаменти за щитовидната жлеза, би трябвало да се консултирате с Вашия доктор, преди да употребявате тази билка!

Дъб

Кора от дъбПригответе лапа от суха дъбова кора, смесена с вода, нанесете я върху региона на шията и оставете да престои една нощ. Тази лапа ще помогне за понижаване на подуването.

Важно е да се посочи, че всякога, когато прилагате билките под формата на лапа или паста върху шията си, би трябвало да легнете, с цел да я задържите на място. Ако не останете в тази позиция, рискувате пастата да падне и да не получите мечтаните изгоди.

Освен под формата на чай и паста, може да употребявате изброените билки и като хранителна добавка. За метода на банкет и доза спазвайте напътствията на производителя. Винаги се консултирайте с Вашия доктор, преди да започнете банкет, на каквато и да е билкова добавка за щитовидната жлеза.

Хранене при уголемена щитовидна жлеза

Диетичният проект на хората, страдащи от гуша е от изключителна значимост. В храната си включете плодове като ананас, портокали, папая и зеленчуци, богати на йод и селен. Избягвайте модифицирани храни.

Избягвайте храни, богати на гоитрогени

Зеле, броколи, карфиол, ряпаГоитрогените са субстанции, които пречат на метаболизма на йода и могат да повлияят на щитовидната жлеза по противен метод. Не изключвайте изцяло тези храни, а просто ги консумирайте в умерени количества. Готвенето унищожава ензимите в тези храни, които са виновни за производството на гоитрогени, по тази причина по-добре е да ги обработвате топлинно преди да ги консумирате. Разбира се, можете да ги консумирате и сурови, само че в лимитирани количества. Храни, богати на гоитрогени, които би трябвало да се употребяват в умерени количества са:

ряпа
зеле
карфиол
фъстъци
соя
брюкселско зеле
зеле
просо
горчица
спанак
броколи
репичка
ягоди
сладки картофи

Упражнявайте постоянно като включите извършения за шията, характерни при гуша. Тези ограничения, дружно с домашните средства и билки може да доведат до доста облекчение и усъвършенствани на положението.

Инфо: https://medpedia.framar.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР