Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за

...
Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за
Коментари Харесай

За 18 години са поставени над 500 млн. дози от ваксината срещу HPV

Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за здравни публицисти. Събитието бе подкрепено и от Министерство на здравеопазването.

Специален посетител бе американският педиатър проф. доктор Кенет Александър, който е шеф на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида) и учител в Медицинския лицей на Университета на Централна Флорида в Орландо. Лектори бяха още общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, епидемиологът доктор Христиана Бацелова и специалистът на Министерство на здравеопазването доктор Кремена Пармакова. Всички те бяха безапелационни, че имунизацията против HPV (Човешкия папилома вирус) дейно защищава от ракови болести и че имунизацията е израз на грижа и обич към нашите деца и близки.

„ Ваксината против HPV е жертва на доста сериозна дезинформационна акция от много години ", изясни епидемиологът доктор Христиана Бацелова. – Като доктор знам по какъв начин работят имунизациите и голямата изгода от имунопрофилактика за попречване обвързваните с HPV ракови болести. Но доста родители се опасяват заради съмнение в здравната просвета, тъй като у нас неконтролируемо се популяризира подправена информация. С паника осъзнах, че битува боязън от имунизациите освен измежду обществото и родителите, а даже измежду представители на здравното съсловие. Докога страхът от имунизациите ще ни пречи да предпазваме от тежки болести и децата си, и себе си?! Затова е доста значимо да даваме персонален образец. Аз самата с изключение на двете си дъщери имунизирах и себе си. Направих го късно, на 40 години, тъй като преди този момент нямах достъп до имунизацията против деветте вида HPV (човешкия папилома вируси). Направих го предходната година и съм извънредно признателна, че в България разполагаме с деветвалентната ваксина. “ 

За провокациите пред общопрактикуващите лекари да търсят, убеждават, преглеждат и имунизират описа доктор Гергана Николова. „ Убедих се, че би трябвало да приказваме колкото се може повече пред обществото за изгодата от имунизациите, само че да приказваме всички – и ние общопрактикуващите лекари, и епидемиолозите, и представителите на здравните управляващи, и най-много здравните публицисти, тъй като хората ви имат вяра. Медиите оказват голяма поддръжка на нашата работа. Благодарение на самодейностите на Коалиция HPV и на интервютата ни в медиите усетих в личната си процедура увеличението на искащите родители да имунизират децата си. Само за един месец съм ваксинирала 50% от общия брой имунизирани против човешкия папилома вирус деца в кабинета ми за цялата 2023 година “ 



Д-р Николова заяви, че за една година средствата, които се отделят от здравната система единствено за онкологични интервенции на женските полови органи са към 12 милиона лв.. „ В тези пари не са включени средствата за химио и лъчетерапия, за проучвания със скенер и ЯМР, за краткотрайна неработоспособност и инвалидизация, не приказвам и за загубата на живот на младежи. Когато една ваксина против HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, това може да докара човек на 22 години да загуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се опасява повече от страничните резултати на имунизацията вместо от рака, който HPV провокира “, добави доктор Николова.



Експертът в Министерство на здравеопазването доктор Кремена Пармакова заяви, че на фона на слабото осъществяване на Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка в предходните четири, от началото на 2024 година е почнало значимо увеличение на броя на имунизираните. „ През януари девойките единствено с първа доза ваксина против HPV са 197, през февруари имунизираните към този момент са 234, през март са 462, а през април 532 девойки. Сигурна съм, че тази позитивна наклонност ще продължи. Това се случи с помощта на напъните на експертите от Коалиция HPV, на осведомителната акция на Министерство на здравеопазването и на уеб страницата „ +мен “, съобщи доктор Пармакова. 

Специалният гост-лектор проф. доктор Кенет Александър обърна внимание на обстоятелството, че имунизацията против HPV не е нова. За 18 години от нейното използване са сложени над 500 милиона дози по света и по този начин са избавени милиони хора от заболяване и гибел.



„ Имунизационната стратегия против HPV в Съединени американски щати стартира през 2006 година и до момента сме ваксинирали 60% от популацията. Резултатите щяха да са доста по-добри, в случай че не се правеха неточности в връзката с обществото на тази тематика. Хората би трябвало да схванат, че ракът на маточната шийка и всички останали типове рак, свързани с HPV (на ануса, на устата и шията, на пениса, на вулвата), има младо лице. От тези болести страдат хора в разцвета на силите си, които се разболяват сред 30 и 40-годишна възраст. И най-честата причина хората да не се имунизират против HPV е, че лекарят не им е предложил. Родителите вземат решение не въз основа на научните обстоятелства, а прочувствено – когато лекарят покаже угриженост и персонална отдаденост за здравето на своите пациенти “, акцентира проф. Александър. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР