Доклад на тема Спинален епидурален хематом маскиран като епидурален тумор“

...
Доклад на тема Спинален епидурален хематом маскиран като епидурален тумор“
Коментари Харесай

Студент от МУ - Пловдив отличен с грамота за представянето си на неврохирургичен форум в Тайланд

Доклад на тематика „ Спинален епидурален хематом маскиран като епидурален израстък “ по клиничен случай и обзор на литературата на диференциалната диагноза на спиналните епидурални лезии показа на интернационална конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд четвъртокурсникът по медицина от МУ-Пловдив Пламен Пенчев, оповестиха от висшето учебно заведение.

Заедно с доктор Петър-Преслав Петров от Катедрата по анатомия, хистология и ембриология, Пламен е ръководител и съосновател на Студентски клуб „ Неврологика “.

За присъединяване си във форума в Банкок четвъртокурсникът бе отличен с грамота за представянето си на форума.

Спиналният епидурален хематом е рядко заболяване, което визира приблизително един на всеки 1 000 000 пациенти годишно. Бъдещият доктор се е показал с клиничен случай на 69-годишен мъж, който два месеца след рухване постъпва с недоволства от болки и уязвимост в двата крайници в Клиниката по неврохирургия на МБАЛ - Добрич.

С ядреномагнитен резонанс са открива туморна групировка в епидуралното пространство L2-L3, която притиска нервните коренчета. Образуването е открито като хематом по време на интервенцията, осъществена под цялостна анестезия. Хематомът е аспириран и е осъществена декомпресия на гръбначния канал. Поради цялостна ламинектомия и допустима ятрогенна неустойчивост, е осъществена L2-L3 стабилизация благодарение на педикулни винтове.

След интервенцията не са били открити постоперативни затруднения и пациентът след развижване е бил изписан. Шест месеца след интервенцията стартира да изпитва болки в левия крайник. Рентгенографски е открита коксартроза на лява тазобедрена става, след което пациентът е ориентиран към ортопед.

Пламен е създател на 27 публикации по неврохирургия, от които 20 са с импакт фактор и са оповестени в реферирани издания. Има изявления на 29 научни известия към интернационалните конференции в страната и чужбина по неврохирургия. Рецензент е по неврохирургия към Open Access Macedonian Jounаl of Medicine и Cureus Journal of Medical Sciences.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР