Сега Мелитопол е напълно окупиран и е много трудно за

...
Сега Мелитопол е напълно окупиран и е много трудно за
Коментари Харесай

Какво е да живееш под обсада в Украйна? Говори отвлеченият през март кмет на Мелитопол

" Сега Мелитопол е изцяло окупиран и е доста мъчно за нашите жители да живеят в него, тъй като никой не може да им подсигурява сигурността, а в този момент е доста мъчно да се изоставен окупираните територии. Например някои от жителите ни, които желаят да изоставен Мелитопол и да отидат към Европейски Съюз, част от тях прекосяват Крим и пътуват 4-5 дни по доста сложен път. Няма никакви услуги в Мелитопол. Много огромен проблем е медицината, тъй като доста от нашите доктори бягат от града, защото не е безвредно да останеш в Мелитопол. В аптеката всичко е скъпо и е в лимитирана наличност. Разбира се доста огромен проблем е и храната, която също е доста скъпа и нищожна. 80% от жителите ни са останали безработни и нямат пари да купуват скъпа храна или медикаменти. Всичките ни жители оказват опозиция, те не желаят да сътрудничат на руснаците, чакат освобождение от окупацията и украинският байрак да се развее на централния площад на града. " Това сподели в изявление пред водещата на предаването по Милена Милотинова Иван Федоров , кмет на обсадения град Мелитопол.

Той беше посетител на Европейския парламент дружно с други представители на Украйна за приемане на годишната премия Сахаров, която е най-значимия приз на Европейски Съюз в региона на отбрана на човешките права. Тази година Екологичен потенциал присъди премията на украинския народ поради смелостта му във воъната с Русия.

На въпрос по кое време може окупацията да падне, Федоров съобщи:

" Когато всички страни в Европейски Съюз, всичките ни сътрудници ни окажат поддръжка, на първо място военна, за нашата страна - тогава нашите бойци ще съумеят да освободят всичките територии на нашата страна. Към момента не е задоволително, имаме потребност от повече оръжия, военно съоръжение, бронирани коли, изтребители и едвам по-късно можем да обсъждаме някакви условия. Но всички разчитаме това да се случи допустимо най-скоро. "

Редовното население на Мелитопол преди началото на войната - преди 24 февруари, е близо 150 хиляди души. Сега в Мелитопол са останали по-малко от 60 хиляди жители - повече от половината избягаха от окупирания град, споделя кметът.

На 11 март - две седмици след цялостната окупация на Мелитопол, кметът на града беше похитен и прекара 6 дни в плен на съветски военни.

" Отвлякоха ме, тъй като отхвърлих да поддържа руснаците и не желаех да се смъкна украинското знаме от централния площад. Руснаците желаеха да ме употребяват за образец за други кметове какво могат да създадат, в случай че не ги подкрепиш. Затова пристигнаха в кабинета ми в 3 следобяд, сложиха ми чувал на главата, завързаха ми ръцете и ме водиха в затвор. Там престоях 6 дни, може би най-трудните 6 дни в живота ми. Най-страшното беше, че не можех да чакам нищо, нямах визия какво може да се случи след няколко минути или часове, по тази причина беше мъчно. Но още по-трудна е обстановката в този момент, тъй като след 10 месеца над 700 жители на Мелитопол са били отвлечени от руснаците - сега държат повече от 100 жители. Руснаците имат постоянна процедура да отвличат нашите жители, " споделя кметът в заточение в диалог с Милена Милотинова.



На въпрос какъв брой от тях се завръщат, той сподели: " Знаете ли, имаме единствено публична статистика, само че не е 100 % надеждна, тъй като статистиката отбелязва единствено в случай че родственици, родители, братя, сестри или деца се свържат с тайните служби на Украйна и дадат сведения. Но доста хора, чиито родственици са били отвлечени, не са споделили тази информация, тъй като се опасяват да я разпространят. " По думите му всички, които са били отвлечени, са били изтезавани.

" Всички отвлечени са били изтезавани. И аз не върша изключение, " сподели кметът. " Немислимо е, че в 21 век това е допустимо, " разяснява той.

По отношение на освобождението си Федоров съобщи: " Кметовете видяха образец, че нашата страна не не помни никого и, че ще се опита да избави всеки похитен или арестуван, в случай че руснаците затварят кметове. Когато руснаците ме отвлякоха, доста от жителите ни се пробваха да избягат допустимо най-бързо, да се измъкнат от града. А в този момент жителите чакат момента, в който ще може да се завърнат в нашия град. "

Попитан за българската общественост в града, кметът сподели: " Мелитопол е междукултурната столица на Украйна. Над 120 националности съжителстват в мир и естетика. За мен това е най-хубавият вид. Разбира се, имаме отлично съдействие с българската общественост. Преди няколко години в Мелитопол се организира огромен български фестивал - българи от цяла Украйна се стекоха в Мелитопол и означиха празника Ви. За нас е доста значимо Мелитопол да бъде междукултурна столица и да приветстваме всички националности, в това число и българи, в Мелитопол. Разбира се в този момент мъчно се живее в Мелитопол, както за българи, по този начин и за другите националности, тъй като руснаците не мислят, че някои националности са предпочитани пред други, руснаците изтезават всички националности, отвличат от всички националности, както българи, по този начин и други. " (В Мелитопол живее българска общественост, която наброява към 2% от популацията по данни от 2001, представени в Уикипедия. Макар и дребна, табицата я слага на трето място след преобладаващото население от украинци, следвани от съветска общественост в града.)
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР