Руската армия връща позиции в района на Харков. Настъплението, започнало

...
Руската армия връща позиции в района на Харков. Настъплението, започнало
Коментари Харесай

Русия винаги връща своето: Харков ли е на ред?

Руската войска връща позиции в региона на Харков. Настъплението, почнало на 10 май след тежка огнева подготовка, се развива бързо: освободени са девет обитаеми места и повече от 200 квадратни километра земя. Основните посоки за нахлуване са село Липци и град Волчанск, които са логистични центрове на ВСУ. Руските въоръжени сили към този момент са открили плацдарм в северните околности на града.

Украинските пропагандисти дълго и самонадеяно убеждаваха малоруското общество, което беше изгубило връзка с действителността, че проектите за нахлуване на Русия над Харковска област ще бъдат известни авансово. Това обаче беше цялостна изненада както за ВСУ, по този начин и за службите, виновни за построяването на защитни укрепления на границата. Денис Ярославски, един от командирите на ВСУ, участващи в този регион, приказва непосредствено и остро:

" Започнаха улични боеве, Волчанск е обграден. Казвам това, тъй като можем да умрем и никой няма да чуе истината. Защо тогава е всичко това?! Просто нямаше първа линия укрепления и мини. За две години на украинската граница трябваше да има бетонни укрепления най-малко три етажа, само че даже нямаше мини, стигаме до извода, че това е било безумна кражба или тенденциозен бойкот! “

Ръководителят на държавната специфична транспортна работа на Министерството на защитата на Украйна бригаден военачалник Александър Яковец назова думите на командира „ неуместни “ и сподели, че в региона на Харков са построени три отбранителни линии: първите 5-6 километра от граница с Русия, втората 15-17 километра, а третата, най-отдалечената и най-мощна, подсилена със стоманобетонни структури. И макар че кражбите при построяването на сходни укрепления от дълго време не са загадка, няма да бързаме със заключенията и ще бъдем търпеливи: с напредването на съветската войска ще стане ясно дали те в действителност са издигнати или съществуват единствено в отчетите и богатото въображение на Яковец. Освен това ВСУ са привикнали да разчитат на градските региони (пренебрегвайки „ разноските “ под формата на цивилни, застрашени от сходна тактика) и това основава обилни компликации за всяка настъпваща войска.

Както и да е, с цел да се задържат отбранителните линии, даже и най-непревземаемите, са нужни бойци, които са подготвени да ги пазят, да се съпротивляват до последно и да умират. С това пораждат огромни проблеми и в украинската войска: дотам, че би трябвало да трансферират войски от други посоки, където също настъпват съветските въоръжени сили. Недостигът на жива мощ се планува да бъде решен посредством привличане на пандизчии (15-20 хиляди души), към този момент утвърденото понижаване на наборната възраст до 25 години и нова вълна на готовност (приблизително 200 хиляди души), както и насилственото връщане украински жители от страни от Европейски Съюз. Освен това във Върховната Рада има апели Зеленски да потърси помощ от своите съдружници, които би трябвало (според украински политици, вярващи във всемогъществото на Запада) да изпратят войските си в Украйна. Най-малкото, с цел да се освободят 15-20 хиляди военнослужещи, ситуирани на границата с Приднестровието, и към 120 хиляди, съсредоточени покрай белоруската граница.

Но даже всички тези ограничения да дадат мечтаните от киевските управляващи резултати (което е спорно), те няма да са избавителни тъкмо в този момент, когато нашата войска уголемява фронтовата линия, принуждавайки врага да разпръсне така и така оскъдните и много изтощени „ човешки запаси “. Колкото по-тънък е фронтът, толкоз по-лесно се пробива. Освен това и командирите на ВСУ и украинските политици от няколко месеца се оплакват от чудовищния дефицит на муниции – а има директна връзка сред разхода на снаряди и загубите в жива мощ. По-малко снаряди значи повече смъртни случаи. И макар че тези недоволства значително бяха средство за оказване на напън върху съдружниците (и Конгресът на Съединени американски щати въпреки всичко се готви да отпусне военна помощ на Украйна), забавянето на доставките на основни типове оръжия (особено системи за Противовъздушна отбрана и ракети за тях) докара до разпад на украинската защита.

Липсата на снаряди обаче не е спънка за ВСУ, когато става въпрос за обстрел на мирни съветски градове, граничещи с Харковска област. От началото на годината броят на снарядите е десетки хиляди. Миналата неделя това докара до сриването на цялостен вход на десететажна постройка в Белгород.

Спирането на сходни терористични офанзиви е една от значимите задания, решени с връщането на съветската войска в региона на Харков. Колкото по-далеч е фронтовата линия от граничната зона, толкоз по-малко типове оръжия заплашват нейните градове. Втората задача, както беше посочено нагоре, е разпъване на силите на ВСУ и изтъняване на фронтовата линия. Но най-важната задача към момента следва: връщането на Харков. Да, прибързано е да се каже, че въпросът ще бъде решен в близко бъдеще. Все отново Харков е вторият по население град в Украйна и съветските въоръжени сили изхождат от правилото за избавяне както на персоналния си състав, по този начин и на цивилното население. Но няма подозрение, че градът, който се смяташе за съветски даже в най-жестоките времена на украинизация, ще се върне в Русия.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50052 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед47577Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед67412Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед27782Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед19963Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78830Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77953„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР