Ирландия със сигурност ще признае палестинската държавност до края на

...
Ирландия със сигурност ще признае палестинската държавност до края на
Коментари Харесай

Ирландия ще признае палестинската държавност до края на месец май


Ирландия сигурно ще признае палестинската държавност до края на май, съобщи външният министър на страната, без да прецизира съответна дата, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ще признаем страната Палестина преди края на месеца ", съобщи Мишел Мартин, който е и заместител министър-председател на Ирландия.

През март водачите на Испания, Ирландия, Словения и Малта показаха взаимно изказване, в което се споделя, че са подготвени да признаят палестинската държавност.

Ирландия от дълго време твърди, че няма кардинални възражения против формалното признание на палестинската страна, в случай че това може да подкрепи мирния развой в Близкия изток.

Но войната на Израел в Газа даде нов подтик на този въпрос.

Миналата седмица ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Испания, Ирландия и Словения възнамеряват да признаят алегорично палестинската страна на 21 май. Възможно е и други страни да последват образеца им.

Мартин се въздържа от изтъкване на съответна дата.

" Конкретната дата към момента не е избрана, тъй като към момента сме в развой на разискване с някои страни във връзка с взаимното признание на палестинска страна. През идващите няколко дни ще стане ясна съответната дата, само че сигурно ще бъде преди края на този месец ", сподели Мартин.

" С неспокойствие ще чакам консултациите през днешния ден с някои външни министри във връзка с последните съответни детайлности по този въпрос ", добави той.

Миналия месец по време на визитата на испанския министър председател Педро Санчес в Дъблин ирландският министър-председател Саймън Харис съобщи, че страните ще координират дружно този ход.

" Когато пристъпим към деяние, бихме желали да го създадем дружно с допустимо най-вече други страни, с цел да придадем тежест на решението и да изпратим най-силното обръщение ", акцентира Харис.

Войната в Газа последва нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, вследствие на което по израелски данни починаха 1170 души, най-вече цивилни.

По данни на здравното министерство на ръководената от Хамас територия ответната атака на Израел е лишила живота на повече от 35 000 души в Газа, най-вече дами и деца. /БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР