Украйна изтегли войските си от няколко погранични села в района

...
Украйна изтегли войските си от няколко погранични села в района
Коментари Харесай

Зеленски отложи чуждестранните си визити на фона на руското настъпление в района на Харков

Украйна изтегли войските си от няколко погранични села в региона на Харков след продължаващия напън от съветските сили. Войниците са били дислоцирани в други два региона на североизточния район, споделя боен говорител  пред Би Би Си.

Президентът Володимир Зеленски анулира всички идни пътувания в чужбина, защото войските се борят да овладеят новото нахлуване в Харковския регион. От президентския прессекретариат обявиха, че Зеленски е отменил всички интернационалните събития, планувани за идващите дни.

„ Володимир Зеленски даде инструкции всички интернационалните събития, планувани за идващите дни, да бъдат отсрочени и да бъдат координирани нови дати “, написа Сергий Никифоров във Фейсбук.

Москва твърди, че нейните сили към този момент са поели надзор над още две селища в района - Лукянтски и Глибоке - и още едно в Запорожка област. Украйна към момента не е коментирала тези изказвания. Говорител на украинската войска уточни в изказване, че решението за пренасяне на войски от региона на Лукянци и Вовчанск е взето, с цел да „ се избегнат загубите “. Той прибавя, че обстановката остава сложна.

В момента няма проекти за евакуация на Харков. 

„ Ситуацията е извънредно тежка. Противникът заема позиции по улиците на град Вовчанск “, написа той. Киев изпрати подкрепления в Харков след петъчното навлизане - обсъждано като една от най-значимите сухопътни офанзиви на Русия, откогато стартира пълномащабното си навлизане в страната през февруари 2022 година „ Разгръщат се спомагателни сили и има запаси “, настояват от кабинета на президента Зеленски.

Това се случва в миг, когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е на посещаване в Киев - първият почитан американски чиновник, който пътува до Украйна, откогато Конгресът одобри пакет от помощи на стойност 61 милиарда $ предишния месец.

Далеч от Харков, Русия сподели по-рано, че краткотрайно е затворила две огромни летища в югозападния район на Казан след целенасочени украински офанзиви с дронове.  Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че украинските офанзиви в Белгород са проява на „ престъпността “ на Киев и западните сили, които го поддържат. Тя се зарече, че съветските войски ще унищожат цялото американско военно съоръжение, което е доставено на Украйна.

На брифинг в Москва, тя също по този начин акцентира, че опитите на западните страни да експроприират съветски активи са в нарушаване на личните им закони и рискуват да подкопаят интернационалната финансова система.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР