Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди мерките, които България

...
Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди мерките, които България
Коментари Харесай

Да сме готови за всякакъв сценарий. София обмисля какво да прави, ако Русия спре газа за Европа

Съветът по сигурността към Министерския съвет разиска ограниченията, които България може да предприеме, в случай че Русия реши да наложи на Европа ограничавания в региона на енергетиката.

Заседанието завърши късно вечерта в петък и се организира при закрити порти. То беше свикано от премиера Кирил Петков поради продължаващата сред Русия и Украйна.

В известието на държавната осведомителна работа не се показва какви са били обсъжданите ограничения. По-рано денем министър председателят Петков сподели, че България може да ограничи износа на електрическа енергия. Той има поради, че при вероятно спиране на доставките на газ за България, страната би имала потребност от повече електрическа сила от нормалното.

В началото на декември 2021 година Украйна и Съединени американски щати предизвестиха, че Русия струпва над 100 хиляди бойци и тежка бойна техника покрай границата с Украйна. Оттогава страните от НАТО и Европейски Съюз с тежки наказания, в случай че тя нахлуе в прилежащата страна. Сред хипотезите за вероятен отговор на Москва е тя да реагира с преустановяване на доставките на газ за Европа.

Близо 47% от доставките на газ в страните от Европейски Съюз идват от Русия. За България този % е 99.

„ Длъжни сме да сме подготвени за всевъзможни сюжети и да сме сигурни, че тактиката за национална сигурност е изпълнена по най-хубавия метод “, е показал министър председателят по време на съвещанието на Съвета по сигурността, предава превителствената осведомителна работа.

Кирил Петков е споделил още, че България е и ще продължи да бъде предан и предсказуем член на НАТО.

Целта на държавното управление е да се създаде съответен стратегически проект, който България да следва при положение на разгръщане на спора към Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР