САЩ се противопоставиха на палестинския натиск за пълноправно членство в

...
САЩ се противопоставиха на палестинския натиск за пълноправно членство в
Коментари Харесай

САЩ не подкрепят признаването на палестинска държава в ООН

Съединени американски щати се опълчиха на палестинския напън за пълноправно участие в Организация на обединените нации, като Вашингтон съобщи, че поддържа държавността, само че след договаряния с Израел.

" Ние поддържаме основаването на самостоятелна палестинска страна. Това е нещо, което би трябвало да се направи посредством директни договаряния сред страните, нещо, което преследваме сега, а не в Организация на обединените нации ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър, без категорично да каже, че Съединени американски щати ще наложат несъгласие на палестинската кандидатура, в случай че въпросът стигне до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Милър добави, че държавният секретар Антъни Блинкен е бил интензивно зает с установяването на " гаранции за сигурност " за Израел като част от основата за палестинска страна.

Администрацията на президента Джо Байдън от ден на ден акцентира поддръжката си за палестинска страна с реформирана палестинска власт, ръководеща както Западния бряг, по този начин и Газа. Тя също търси метод да приключи продължаващата война, в която нейният съдружник Израел се стреми да отстрани " Хамас " от Ивицата Газа.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху от десетилетия се съпротивлява на основаването на палестинска страна и управлява крайнодясно държавно управление с членове, враждебно настроени към Палестинската администрация, която има лимитирана автономност в елементи от Западния бряг.

Съгласно дългогодишното законодателство на американския Конгрес администрацията на Белия дом е длъжна да спре финансирането на организации на Организация на обединените нации, които дават пълноправно участие на палестинска страна. Законът е прилаган изборно.

Съединените щати прекратиха финансирането през 2011 година и по-късно се отдръпнаха от организацията на Организация на обединените нации за просвета и просвета ЮНЕСКО, само че администрацията на президента Джо Байдън се върна, като сподели, че е по-добре да участва.

Палестинската власт е изпратила писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш с искане Съветът за сигурност да преразгледа отдавнашната молба за държавност през април. Всяко искане за участие в Организация на обединените нации би трябвало първо да бъде предложено от Съвета за сигурност, където главният покровител на Израел Съединени американски щати има право на несъгласие с още четири други страни.

След това настояването за участие би трябвало да бъде утвърдено от две трети в Общото заседание на Организация на обединените нации. Палестинският президент Махмуд Абас започва заявката за държавност през 2011 година

 

Източник Блиц.бг

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР