Съседите на Украйна имат право да критикуват новия закон, забраняващ

...
Съседите на Украйна имат право да критикуват новия закон, забраняващ
Коментари Харесай

Съседите на Украйна с право критикуват новия образователен закон, каза Венецианската комисия

Съседите на Украйна имат право да подлагат на критика новия закон, забраняващ на учебните заведения да преподават на езиците на малцинствата след началния стадий на образованието. Това мнение изрази Венецианската комисия към Съвета на Европа, в мнение, признато в петък и представено от " Ройтерс ". Към 19:30 ч. българско време документът още не беше наличен на уеб страницата на комисията, а съгласно някои информации ще стане обществено притежание в понеделник.

Освен доста съветско малцинство в Украйна има и огромни румънско и унгарско такива (както и българско, само че съгласно външните министерства в София и Киев няма задоволително учебни заведения и възпитаници, които да са директно наранени, защото български се преподава главно в неделни училища). Унгария даже заплаши Украйна, че ще блокира очакванията на Киев за евроинтеграция. Властите в Киев в същото време упорстват, че огромна част от малцинствените общности въобще не владеят националния език и нямат тласък да го вършат.

След рецензиите Киев подаде закона - в това число противоречивия му Чл. 7 - на Венецианската комисия за разглеждане - и в петък, преди комисията да разяснява, разгласи, че оценката ѝ е отхвърлила възраженията на Будапеща. Според една от най-авторитетните институции по правни въпроси и в разногласия сред страни членки на Съвета на Европа, въпреки Украйна да има право да обърне внимание на неравенствата, като помогне на жителите да научат добре държавния език, " мощната вътрешна и интернационална рецензия изключително поради условия, намаляващи образованието в малцинствените езици, наподобява оправдана. "

" Дискриминация против езиците на страни отвън Европейски Съюз "

Комисията отбелязва, че текстът, изключително противоречивия член 7, оставя въпросителин за това по какъв начин преходът към " напълно украинско " обучение ще се реализира, до момента в който се защитят и ползите на етническите малцинства. " Тази позиция не съответствува безусловно с изказванията на украинското външно министерство, съгласно което органът към Съвета на Европа не е почел претенциите на Унгария.

Освен това уговорка, позволяваща някои предмети да се учат на езиците на Европейски Съюз като маджарски, румънски и полски, съставлява дискриминация против говорещите съветски, най-широко употребяваният недържавен език в Украйна. Към 2015 година в Украйна има 621 учебни заведения, преподаващи на съветски, 78 - на румънски, 68 - на маджарски и 5 - на полски. " По-малко удобното отношение към тези (на малцинства на страни отвън ЕС) езици мъчно може да се оправдае и затова повдига въпроси за дискриминация, " означи тя.

По-рано украинските управляващи увериха, че са подготвени да вземат поради рекомендацията на Венецианската комисия, с цел да създадат козметични промени и разяснения в него. В изказване, оповестено, до момента в който комисията към момента заседаваше, просветителното министерство в Киев сподели, че позицията на съвета е " уравновесена и градивна. " " Заедно с националните малцинства министерството ще работи, с цел да развие още повече метода към образованието на малцинствата, вземайки поради потребностите им... Основната цел е да се реализира задоволително високо равнище на притежаване както на държавните, по този начин и на (малцинствените) езици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР