Световния Ден на астрономията е ежегодно събитие, чиято основна цел

...
Световния Ден на астрономията е ежегодно събитие, чиято основна цел
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на астрономията

Световния Ден на астрономията е годишно събитие, чиято съществена цел е да разпространява науката астрономия измежду необятната общност.

Честването му води началото си от 1973 година, когато Дъг Бергер - президент на Астрономическата Асоциация в Северна Калифорния (САЩ), взема решение да разположи разнообразни по тип телескопи в най-натоварените градски зони, с цел да може минувачите да се насладят на Луната и определени елементи от звездния хоризонт.

Той считал, че вместо да се пробва да убеди елементарните хора да пътуват стотици километри, с цел да посетят местата, където се намират астрономическите обсерватории, е доста по-лесно да отнесе телескопите там, където към този момент се намират хората - градските площади, моловете, парковете и т. н.

Стратегията му се оказала извънредно резултатна. Веднъж погледнали през портативните телескопи, доста хора били запленени от опцията да следят небето и поискали да го създадат през по-големи телескопи, което ги предиздвикало да се извърнат към обсерваториите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР