Със специална изложба, която ще се открие утре в галерия

...
Със специална изложба, която ще се открие утре в галерия
Коментари Харесай

Сценографията в България минава през европейските периоди и тенденции

Със специфична галерия, която ще се открие на следващия ден в изложба " Академия ", преподаватели и студенти от катедра " Сценография " на Националната художествена академия ще отбележат 70-годишния празник на специалността, одобрена като независима през 1947 година с началник проф. Иван Пенков. Началото обаче е още през 1932 година и е сложено от Дечко Узунов, който оглавява ателието за декоративни изкуства. По негова покана в академията стартира работа и Иван Пенков, с цел да води дисциплината " Театрална украса ", която през 1947 година е одобрена като независима катедра " Сценография ".

Юбилейната експозиция наблюдава развиването на специалността " Сценография " от основаването й до през днешния ден, споделя доцент Марина Райчинова , началник на катедрата. Освен на преподавателите, особено място е отредено и на студентските работи, основани през последните една - две години. Доц. Райчинова акцентира, че в развиването на сценографското изкуство в България се виждат всички трендове и интервали през които е предходна сценографията в огромните европейски страни, като Англия, Германия, Франция. 

Като част от програмата на честването на 16 октомври в изложба " Академия " ще се организира научна конференция под наслов: " Актуални трендове в актуалната сценография. Отражения в образованието по сценография ". Отново на същото място, само че на 18 октомври, ще бъде показана книгата на проф. Васил Рокоманов - " История на сценографията ". По думите на доцент Марина Райчинова изданието е извънредно скъпо, тъй като е по едно и също време и книга, и учебник.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР