Изложбата Атон в рисунки и фотографии на художника Андрей Янев

...
Изложбата Атон в рисунки и фотографии на художника Андрей Янев
Коментари Харесай

Изложбата Атон в рисунки и фотографии представят в Рим

Изложбата " Атон в рисунки и фотографии " на художника Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев ще бъде показана на територията на Папския латерански университет в Рим за Празника на българската книжовност и просвета в интервала 22-24 май. Ръководител на формалната делегация е президентът Румен Радев, изложбата ще се организира под неговия патронаж. Модератор е проф. доктор свещеноиконом Иван Иванов (Кюмурджийски), църковен админ за Италия и Малта на Западно- и Средноевропейска епархия.
След персонална визита на член на Центъра за семиотични и културни проучвания през 2019 година при папа Франциск, на която участва и Негово високо преосвещенство митрополит Антоний, предстоятел на Западно- и Средноевропейската епархия на Българската православна черква, са показани шест от томовете от библиотека " Атониада ", издадени от Центъра за семиотични и културни проучвания. На срещата е отправена Благословия от Негово светейшество папа Франциск за активността на Центъра и за бъдещите събития, представящи го на експертите и необятната общност, научи ДУМА от Андрей Янев.
" Към нас бе отправена покана за образуване и показване на изложбата " Атон в рисунки и фотографии " на територията на Папския латерански университет в Рим за Празника на българската книжовност и просвета в интервала 22-24 май т.г. Бяха извършени редица диалози с Министерството на културата, с БКИ в Рим, с Папския латерански университет, с посолството на Република България при Светия трон и при суверенния Малтийски медал, с БПЦО " Свети седмочисленици " в Рим. "
Творбите в " Атон в рисунки и фотографии " са плод на над 50 експедиции до Света гора в границите на две десетилетия. Това значи неведнъж наличие във всички светогорски манастири и в огромна част от скитовете и келиите на монашеската република. Това значи и чувство за Света гора, приближаване до същинската й същина. Затова подбираните произведения в поредицата от изложения през годините не просто демонстрират, а показват вътрешното чувство за Атон, което сетивата ни са уловили и построили в този над едногодишен престой там, съчетал поклонничеството с креативния и изследователския подтик. Затова зад силуетите на светите обители, застинали на повърхността на част от рисунките и фотографиите, за нас се крият не географски, а духовни територии. Там протича всекидневието на Света гора, там протича и литургичното време - към тези два разнообразни ритъма, а в действителност еднакъв, са ориентирани немалка част от рисунките и фотографиите. В този смисъл изложбите постоянно са разкривали и жанрови обстановки от живота на монасите в Света гора - очевидно в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията " Достойно ест ", скита " Свети Андрей ", или зад гордите осанки на манастирите " Великата Лавра ", " Ватопед ", " Пантократор ", " Симонопетра " и " Зограф ".
" Атон в рисунки и фотографии " се пробва не просто да запознае със Света гора - Атон, а да приготви фена за персонално духовно другарство с нейните необятни и съкровени пространства. " Атон в рисунки и фотографии " е картография на нашите духовни пътувания през годините, към които всеки може да стане съпричастен. Атон не е в рисунките и фотографиите, само че притихнал зад тях, той може да бъде потърсен, открит и трансфорат в част от нашето търсещо избавление " аз ", описват създателите на плана проф. Мирослав Дачев и Андрей Янев.

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с голям брой изложения живопис в България и чужбина, с редица креативен национални и интернационалните планове, с влиятелни награди в региона на изкуството. Атон е една от главните тематики на неговото творчество, посредством която е различим както в България, по този начин и в разнообразни европейски страни, в Съединени американски щати и Китай.                           
Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ " Кр. Сарафов ", от 2024 година - и ректор на НАТФИЗ, член-кореспондент на Българска академия на науките. Автор е на девет тома от поредност " Атониада ", която излиза с благословия от Атон и е част от сбирките на всички Светогорски манастири, на разнообразни международни библиотеки и на Ватиканската библиотека.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР